Poslovna aktivnost eurozone usporila u lipnju 2024.

Posao, Foto: Energiepic.com/Pexels

Poslovna aktivnost u eurozoni posustala je u lipnju 2024., uz naznake slabosti u uslužnom sektoru i većeg pada u industriji, pokazalo je preliminarno istraživanje S&P Globala.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone bio je manji za 1,4 boda u odnosu na svibanj, na 50,8 bodova, prema podacima Hamburške komercijalne banke (HCOB) koja sastavlja izvješća za S&P Global. Vrijednosti više od 50 bodova signaliziraju rast aktivnosti, a one niže njihov pad.

Nove narudžbe pale su u lipnju prvi put u četiri mjeseca, što je utjecalo na poslovnu aktivnost i na zaposlenost. Uslužni sektor bilježio je najslabiji rast od početka proljeća, a industrija najveći pad od početka godine.

“Uslužni sektor i dalje drži eurozonu iznad vode. Aktivnost nije porasla kao u prošlom mjesecu, ali ukupni tempo rasta bio je solidan”, konstatira glavni ekonomist HCOB-a Cyrus de la Rubia.

“Paralelno brojkama koje signaliziraju usporavanje aktivnosti, kompanije u uslužnom sektoru bile su nešto suzdržanije u zapošljavanju”, dodaje.

Preliminarni podaci iz istraživanja sugeriraju da bi BDP eurozone u drugom tromjesečju trebao porasti za 0,2 posto u odnosu na početak godine, nešto slabije no što se do sada očekivalo, ali još uvijek u pozitivnom teritoriju.

Optimizam menadžera splasnuo je u lipnju zbog posustajanja potražnje, prenosi Hina. U svibnju je dosegnuo najvišu razinu u nešto više od dvije godine.

Raspoloženje u uslužnom sektoru spustilo se na najnižu razinu od početka godine, pokazalo je istraživanje.

14 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari