Poslovna aktivnost u eurozoni porasla u travnju zbog oporavka uslužnog sektora

Pixabay.com
Fizerski salon, Foto: Pixabay.com/ilustracija

Poslovna aktivnost u eurozoni porasla je u travnju zbog snažnog oporavka uslužnog sektora koji je nadoknadio slabe rezultate u industriji, pokazalo je u istraživanje S&P Globala.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u travnju za 1,1 bod u odnosu na ožujak i iznosio je 51,4 boda, što jeste pokazatelj rasta aktivnosti, izračunala je preliminarno Hamburška komercijalna banka (HCOB) koja sastavlja izvješća za S&P Global.

“Eurozona je dobro krenula u drugom tromjesečju. Preliminarni HCOB-ov PMI napravio je značajan korak u teritorij rasta. Zamašnjak je bilo dodatno ubrzanje aktivnosti u sektoru usluga”, rekao je glavni ekonomist HCOB-a, Cyrus de la Rubia.

Trend bi se trebao protegnuti i na iduće mjesece, s obzirom na pojačanu potražnju za uslugama u protekla dva mjeseca koja se pretočila u “hrabrije” planove zapošljavanja, ističu u S&P-ju.

Procjenu potkrepljuju i izrazitijim poskupljenjima usluga, koja po njima odražavaju snažniji rast ulaznih troškova, prenosi Hina, ali i “samopouzdanje” kompanija pri određivanju cijena, ali i paralelnim oporavkom u Njemačkoj i Francuskoj, dva vodeća gospodarstva eurozone.

“Paralelni oporavak signalizira prisutnost zajedničkih faktora, poput slabije inflacije i viših plaća koje podupiru kupovnu moć i pomažu pri oporavku uslužnog sektora”, ističu autori istraživanja.

Industrija je pak ponovo bilježila pad, tek neznatno blaži nego u ožujku.

Najbolje što se može reći za industriju jest da je pad proizvodnje u travnju najblaži unatrag godinu dana”, ističu u HCOB-u. Potražnja je i dalje slabi, a znatno su smanjene i nerealizirane narudžbe.

Proizvodni sektor trebao bi se oporaviti sredinom godine, ali HCOB upozorava na “strukturne faktore”, napominjući da se europske industrijske kompanije sve češće suočavaju s kineskom konkurencijom, posebno u tehnološkom sektoru.

Poslovni čelnici pokazali su izraženiji optimizam u proteklim mjesecima, predviđajući snižavanje kamatnih stopa, popuštanje krize troškova života i naznake oporavka potražnje kućanstava i kompanija, ali u travnju zabrinuli su ih geopolitička neizvjesnost i oscilacije na financijskim tržištima.

Podsjećamo, vrijednosti PMI indeksa više od 50 bodova signaliziraju rast aktivnosti, a one niže njihov pad.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari