MMF: Hrvatsko gospodarstvo u ovoj će godini rasti puno više od prosjeka eurozone

Zgrada MMF-a u Washingtonu, Foto: Wikimedia Commons

Hrvatsko gospodarstvo porast će u ovoj godini za tri posto, snažnije no što su pokazivale procjene od prošle jeseni i puno više od prosjeka eurozone, izračunao je Međunarodni monetarni fond (MMF) u redovnom proljetnom izvješću, objavljenom u utorak.

U listopadu prošle godine MMF je u redovnim jesenjim prognozama za svjetsko gospodarstvo Hrvatskoj u 2024. predviđao rast po stopi od 2,6 posto.

Također, navodi Hina, hrvatsko gospodarstvo trebalo bi u 2025. po njihovim prognozama rasti za 2,7 posto.

Snizili su također procjenu inflacije u ovoj godini, sa 4,2 posto, koliko je iznosila procjena u listopadu, na 3,7 posto, dok u idućoj godini očekuju znatno usporavanje rasta cijena, na 2,2 posto.

Znatno su promijenili i prognozu stanja tekućeg računa bilance plaćanja u ovoj godini te sada očekuju da će ona iskazati višak od 1,5 posto.

Za 2025. godinu također predviđaju višak na tekućem računu bilance plaćanja, i to u visini 0,9 posto.

Blago su pak snizili procjenu stope nezaposlenosti u ovoj godini, za 0,1 postotni bod, na 5,8 posto. U idućoj trebala bi se po njihovim izračunima spustiti na 5,5 posto.

Što se tiče gospodarstva eurozone, ono bi u ovoj godini trebalo porasti samo 0,8 posto, izračunali su u MMF-u, snizivši za 0,1 postotni bod prognozu iz siječnja.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari