MMF podigao prognozu rasta svjetskog gospodarstva u 2024.

Freepik.com
Rast svjetskog gospodarstva, Foto: Freepik.com

Međunarodni monetarni fond (MMF) blago je podigao prognozu rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini, ukazujući na jačanje osobne i javne potrošnje i niže cijene energije i robe. MMF za ovu godinu prognozira rast svjetskog gospodarstva od 3,1 posto, za 0,2 posto više no što su očekivali prošle jeseni.

U 2025. aktivnost bi trebala porasti gotovo istim tempom, potvrdili su procjenu iz listopada 2023. Usporedbe radi, prosječan rast svjetskog gospodarstva u razdoblju od 2000. do 2019. godine iznosio je 3,8 posto, prenosi Hina.

MMF-ove zimske prognoze obuhvaćaju samo najveća gospodarstva i skupine gospodarstava. Poboljšane izglede pripisuju snažnijoj osobnoj i javnoj potrošnji, unatoč zaoštrenim monetarnim uvjetima i pojačanom aktiviranju radne snage. Izdvajaju i poboljšanje u opskrbnim lancima te niže cijene energije i robe.

Ažurirane svjetske gospodarske prognoze pokazuju da se nazire “meko prizemljenje”, ali ukupni rast i globalna trgovina i dalje su ispod povijesnog prosjeka, rekao je glavni ekonomist MMF-a Pierre-Olivier Gourinchas.

Globalna trgovina trebala bi porasti za 3,3 posto u 2024. i za 3,6 posto u 2025., znatno ispod povijesnog prosjeka od 4,9 posto. Uteg rastu bit će oko 3.000 trgovinskih ograničenja, uvedenih u 2023., smatraju. Potvrdili su listopadsku prognozu ukupne inflacije u ovoj godini od 5,8 posto. Snizili su pak procjenu za 2025. za 0,2 posto, na 4,4 posto. Kad bi se izuzela Argentina, inflacija bi bila još niža, rekao je Gourinchas.

Najviše su poboljšali prognozu za američko gospodarstvo, kojem sada predviđaju rast od 2,1 posto u 2024., za 0,6 posto veći nego su predviđali u jesenskim projekcijama. U 2025. trebao bi usporiti na 1,7 posto. Poboljšanje izgleda za SAD Gourinchas pripisuje fiskalnoj potpori i snažnoj osobnoj potrošnji. MMF je upozorio Washington da američke subvencije domaćim proizvođačima možda predstavljaju kršenje globalnih trgovinskih propisa, dodao je.

Gospodarstvo eurozone trebalo bi pak u ovoj godini porasti za 0,9 posto, nešto slabije no što je MMF procijenio u listopadu 2023. godine. U 2025. rast bi trebao ubrzati na 1,7 posto, manje-više u skladu s MMF-ovim prognozama od prošle jeseni. Najvećem europskom gospodarstvu, onom Njemačke, MMF predviđa minimalni rast BDP-a u ovoj godini, za samo 0,5 posto, približno upola slabiji no što su prognozirali jesenas. Iduće godine rast bi trebao ubrzati na 1,6 posto i također biti slabiji no što su do sada prognozirali.

Kineski BDP trebao bi u ovoj godini porasti za 4,6 posto, za 0,4 posto više nego je pokazivala listopadska projekcija. U 2025. bi rast trebao blago usporiti, na 4,1 posto. Najsnažnije bi u skupini promatranih zemalja trebalo porasti indijsko gospodarstvo, za 6,5 posto u ovoj i idućoj godini.

Najviše je podignuta prognoza ovogodišnjeg rasta ruskog gospodarstva, za 1,5 postotnih bodova, na 2,6 posto. U 2025. aktivnost bi po MMF-u trebala usporiti, uz prognoziranu stopu rasta od 1,1 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari