MMF: Oko 40 posto radnih mjesta moglo bi postati suvišno zbog umjetne inteligencije

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e1/The_Rt_Hon_Alok_Sharma_MP_at_the_IMF_%2851519679312%29.jpg/2048px-The_Rt_Hon_Alok_Sharma_MP_at_the_IMF_%2851519679312%29.jpg
Kristalina Georgieva, direktorica MMF-a, Foto: Wikimedia Commons/UKinUSA

Gotovo 40 posto radnih mjesta diljem svijeta moglo bi biti pogođeno razvojem umjetne inteligencije, a taj će trend vjerojatno produbiti i društvenu nejednakost, procjenjuje Međunarodni monetarni fond (MMF).

“Ako nećemo imati kvalitetno osmišljenu raspodjelu dobrobiti umjetne inteligencije, to može slomiti društvenu strukturu na način koji će biti vrlo nezdrav za svijet”, izjavila je direktorica MMF-a, Kristalina Georgieva, za Yahoo Finance Live i dodala kako su “socijalne sigurnosne mreže u svijetu AI-ja od presudne važnosti”.

Njezin komentar poklapa se s objavom opsežne MMF-ove studije o globalnom gospodarskom učinku širenja umjetne inteligencije.

U studiji stoji i kako će u razvijenijim gospodarstvima ta brojka dosezati čak i 60 posto radnih mjesta koja bi mogla postati suvišna, a u zemljama s niskim dohotkom 26 posto.

To bi moglo “pogoršati” digitalni jaz i “razliku u prihodima među zemljama”.

Georgieva smatra da će pogotovo starije osobe osjetiti ogroman učinak širokog usvajanja umjetne inteligencije zbog čega će im trebati mreža socijalne sigurnosti.

“Moramo biti u mogućnosti podržati one koji padnu s litice jer su njihovi poslovi izbrisani. A starijoj generaciji će trebati više podrške da uhvati korak u ovom novom svijetu”, istaknula je Georgieva.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari