MMF poboljšao prognozu ekonomskog rasta Kine

Pixabay.com
Kina, Foto: Pixabay.com

Kineska ekonomija ove će godine rasti za 5,4 posto, nakon što je ostvarila “snažan” oporavak od pandemije Covid-19, objavio je u utorak Međunarodni monetarni fond (MMF), revidirajući naviše svoje ranije prognoze rasta od pet posto.

MMF navodi da bi nastavak slabosti sektora nekretnina i smanjena vanjska potražnja mogli ograničiti rast BDP-a na 4,6 posto u idućoj godini, što je ipak bolje od prognoze rasta od 4,2 posto koja je objavljena u svjetskom ekonomskom pregledu MMF-a u listopadu, prenosi Reuters.

Revizija naviše uslijedila je nakon odluke Kine da odobri izdavanje državnih obveznica u vrijednosti od 137 milijardi dolara i dozvoli lokalnim vlastima da unaprijede dio svojih kvota za obveznice za 2024. godinu.

Istovremeno, kineski uvoz neočekivano je porastao u listopadu, dok se izvoz smanjio bržim tempom, pokazuju podaci temeljem kojih se vidi da se druga najveća ekonomija svijeta suočava sa stalnim rizicima uprkos nedavnom poboljšanju domaće potražnje. Podaci nisu u skladu sa tržišnim očekivanjima.

Izvoz u listopadu oslabio je za 6,4 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, pokazali su carinski podaci objavljeni u utorak.

To je više od očekivanog pada izvoza od 6,2 posto u rujnu. Uvoz je, pak, porastao za tri posto, a predviđao se njegov pad za 4,8 posto, nakon pada od 6,2 posto u rujnu, kao i pada 11 mjeseci zaredom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari