Direktorica MMF-a: Izbjegli smo globalnu recesiju i razdoblje stagflacije

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e1/The_Rt_Hon_Alok_Sharma_MP_at_the_IMF_%2851519679312%29.jpg/2048px-The_Rt_Hon_Alok_Sharma_MP_at_the_IMF_%2851519679312%29.jpg
Kristalina Georgieva, direktorica MMF-a, Foto: Wikimedia Commons/UKinUSA

Snažan rast u Sjedinjenim Američkim Državama pomogao je poboljšanju izgleda za svjetsku ekonomiju, ali treba učiniti više kako bi se zaustavio pad produktivnosti, istaknula je u četvrtak direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva.

Američka ekonomija, piše AFP, porasla je za 2,5 posto prošle godine, prema tamošnjem Ministarstvu trgovine, bitno nadmašivši većinu drugih naprednih gospodarstava.

“Snažna potrošnja domaćinstava, poslovna ulaganja i ublažavanje problema u opskrbnom lancu zaslužni su za to. Pada i inflacija, nešto brže nego što se očekivalo”, kazala je Georgieva.

Njezine tvrdnje AFP je protumačio kao znak da MMF očekuje kako će svjetska ekonomija rasti brže nego što je predviđeno u siječnju, kada je prognoziran globalni rast od 3,1 posto u 2024., odnosno 3,2 posto u 2025. godini.

“Izgleda da možemo odahnuti. Izbjegli smo globalnu recesiju i razdoblje stagflacije kao što se predviđalo”, nagalasila je direktorica MMF-a.

Kao jedan od najvećih izazova, pak, izdvojila je rastuću geopolitičku napetost koja povećava rizik od fragmentacije globalnog gospodarstva.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari