Georgieva: izbjegavanjem protekcionizma može se postići snažan globalni oporavak

Foto: Flickr @International Monetary Fund

Kako bi se postigao snažan oporavak globalnog gospodarstva, Kristalina Georgieva, izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), pozvala je zemlje na izbjegavanje protekcionizam.

“Jedan od najhitnijih koraka ka snažnom oporavku uključuje izbjegavanje iskušenja novog oblika protekcionizma”, rekla je u svom govoru pod nazivom “Ujedinjeni protiv fragmentiranog svijeta” održanom na Ekonomskom forumu u Bruxellesu u Belgiji, prenosi Anadolu Agency.

Protekcionizam, koji uključuje vladine politike ograničenja međunarodne trgovine kako bi se pomoglo domaćim gospodarstvima, postao je kontroverzna tema posljednjih godina zbog bilateralnih trgovinskih odnosa zemalja.

Izraz se od tada povezuje sa slabljenjem trgovinskih veza između SAD-a i Kine, dvaju najvećih svjetskih gospodarstava, nakon što je bivši američki predsjednik Donald Trump početkom 2018. počeo uvoditi carine na mnoge proizvode uvezene iz drugih zemalja i optužio Peking za nepoštene trgovinske prakse.

Georgieva je u govoru naglasila da je oživljavanje multilateralne suradnje ključno za dugoročni rast u cijelom svijetu, posebno u razdoblju nakon pandemije, što uzrokuje poremećaje u opskrbnom lancu i ruski rat protiv Ukrajine, što dodatno zabrinjava investicijske odluke zemalja​.

“Sve u svemu, ovi trendovi stvaraju fragmentiraniji svijet sa stvarnim ekonomskim troškovima”, rekla je Georgieva, dodajući kako bi fragmentacija trgovine dugoročno mogla stajati do sedam posto globalnog BDP-a, prema istraživanju MMF-a.

Doda li se tome tehnološka odvojenost, neke bi zemlje mogle imati i do 12 posto gubitaka BDP-a, istaknula je izvršna direktorica MMF-a.

Georgieva je pozvala na strukturne reforme i ulaganja u ljude, tehnologiju i inovacije kako bi se poboljšalo obrazovanje, ojačalo tržište rada, modernizirale mreže socijalne sigurnosti i intenzivirale klimatske akcije kako bi se osigurao održivi oporavak.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari