S&P Global: Pad aktivnosti industrije eurozone se nastavlja

Pixabay.com
foto: Pixabay.com/Ilustracija

Pad proizvodne aktivnosti u eurozoni produbljen je u travnju, uz kontinuirano slabljenje potražnje, pokazalo je izvješće S&P Globala, odražavajući oštar kontrast u tempu aktivnosti u skupini velikih država.

Indeks menadžera nabave u eurozoni (PMI) pao je u travnju za 0,4 boda u odnosu na ožujak, kliznuvši na 45,7 bodova, najnižu razinu u četiri mjeseca, objavila je Hamburška komercijalna banka (HCOB) koja sastavlja izvješće za S&P Global.

Vrijednost indeksa zadržala se tako ispod razine od 50 bodova, 22. mjesec zaredom, signalizirajući gotovo dvogodišnji pad aktivnosti.

U skupini vodećih gospodarstava eurozone, prenosi Hina, najbolje rezultate bilježi Španjolska, prema vrijednosti PMI-ja iznad 50 godova. Francuska, Italija i Njemačka pak bilježe pad.

Tempo španjolskog gospodarstva odudara od dinamike eurozone u cjelini, s obzirom na kontinuirani rast industrijske aktivnosti treći mjesec zaredom i ubrzanje u travnju. Pozitivna (španjolska) dinamika u oštroj je suprotnosti s lošim rezultatima u Njemačkoj, Francuskoj i Italiji”, ističe ekonomist HCOB-a, Cyrus de la Rubia.

Razlika bi se mogla postupno smanjiti u idućim mjesecima, uz podršku povoljnog globalnog okruženja, napominje De la Rubia.

Što će spasiti gospodarstvo eurozone? To je teško pitanje, jasno je samo da sigurno neće proizvodni sektor”, zaključio je De la Rubia.

Kontinuirani pad novih narudžbi signalizira pak da zaokret ne treba očekivati u skorije vrijeme. Indeks koji mjeri potražnju za industrijskim dobrima eurozone spustio se u travnju na najnižu razinu u četiri mjeseca.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari