Portugal želi uvesti obavezno osiguranje stambenih nekretnina od potresa

Pixabay.com
Osiguranje stambenih nekretnina, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Portugalska vlada trebala bi hitno usvojiti zakon o obaveznom osiguranju stambenih nekretnina od potresa, poručili su osiguravatelji, nadovezavši se na razmatranje stope osiguranja domova u parlamentu.

Razina osiguranja od seizmičkog rizika “vrlo je niska”, naglasio je šef osiguravajućeg društva (APS) Jose Galamba de Oliveira, navodeći da je ‘pokriveno’ tek 19 posto od 5,9 milijuna domova.

“Želimo da se osiguranje usmjeri na obitelji, da se uvede obavezno osiguranje svih domova od potresa, po uzoru na obavezu osiguranja od požara, kako bi se ublažio problem slabe pokrivenosti osiguranjem”, dodao je De Oliveira na konferenciji za novinare.

Opasnost od potresa spada u Portugalu u sam vrh prijetnji u kategoriji prirodnih katastrofa, ističe, upozorivši da gubici u slučaju jačeg potresa mogu dosegnuti i 20 posto BDP-a, prenosi Hina.

Lisabon je teško stradao u potresu 1755. godine, a sada je drugi na ljestvici glavnih europskih gradova po izloženosti riziku potresa, nakon Istanbula, dodao je.

Parlament je osnovao radnu skupinu koja će razmotriti stopu osiguranja od opasnosti prirodnih katastrofa. Vlada je od regulatora tržišta osiguranja ASF-a zatražila da do kraja ožujka sastavi prijedloge o rješenju tog pitanja.

Obavezno osiguranje sastavni je dio prijedloga APS-a o uspostavu sustava zaštite od rizika prirodnih katastrofa. Rizik od potresa treba odmah početi rješavati, smatraju u udruzi, čije su članice Swiss Re, Zurich Insurance i Mapfre.

U idućim fazama sustav bi trebao obuhvatiti i velike poplave te požare, dodaju.

Prijedlog predviđa raspodjelu rizika među kućanstvima koja bi plaćala premije, te osiguravateljima i međunarodnim reosigurateljima.

Udruga traži da se osnuje fond koji bi upravljao prihodom od polica osiguranja od prirodnih katastrofa i da država osigura pomoć i jamstva, bude li potrebno.

4 Odgovora

  1. S obzirom na geografsku konfiguraciju terena, ništa čudno. A bome nismo ni mi ništa bolji…

  2. Ima smisla uvesti obvezu za zgrade koje su davno napravljene a novogradnja i zgrade koje su nedavno napravljene imaju visoku otpornost na moguće maksimalne potrese određenog područja tako da je bzvz uvoditi obvezu za sve

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari