Portugal produljuje nultu stopu PDV-a na hranu do kraja godine

pixabay.com
Zastava Portugala, Foto: Pixabay.com

Portugalska vlada produljit će nultu stopu poreza na dodanu vrijednost (PDV) na osnovne prehrambene namirnice do kraja godine kako bi obiteljima ublažila teret inflacije, rekao je premijer Antonio Costa.

Vlada u Lisabonu smanjila je u travnju stopu PDV-a za 46 osnovnih prehrambenih namirnica, uključujući mlijeko, kruh, rižu, rajčice i neke vrste mesa i ribe sa šest na nula posto. Mjera je trebala ostati na snazi do kraja listopada, međutim najavljeno je njeno produženje.

Na sastanku Socijalističke stranke sredinom tjedna, premijer Costa je rekao da će vlada odobriti produljenje nulte stope do 31. prosinca jer je mjera dala pozitivne rezultate.

“Mjera je pomogla smanjiti cijene. Želimo i dalje kontrolirati cijene osnovnih prehrambenih proizvoda kako bismo pomogli portugalskim obiteljima”, rekao je premijer.

Podaci najveće portugalske udruge za zaštitu potrošača Deco pokazali su da su cijene osnovnih namirnica, uključenih u tu košaricu, pale za 7,94 posto od travnja do kolovoza, naveo je Costa.

Inflacija u Portugalu kontinuirano slabi, i smanjila se sa 10,1 posto u listopadu prošle godine, što je i zabilježena najviša razina u više od 30 godina, na 3,7 posto u kolovozu.

Portugalski premijer istaknuo je i da vlada do kraja mjeseca planira usvojiti nove mjere koje bi trebale pomoći obiteljima na udaru podignutih kamatnih stopa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari