Inflacija u Turskoj dosegnula gotovo 60 posto, središnja banka očekuje stabilizaciju tek 2025. godine

Foto: Engin Akyurt/Pexels

Inflacija u Turskoj u kolovozu je dosegnula 58,9 posto na godišnjoj razini, što je najviše od prosinca 2022. godine, prema službenim podacima objavljenima u ponedjeljak.

U usporedbi s prošlim kolovozom cijene su porasle za gotovo 60 posto, dok su, potaknute deprecijacijom turske lire, u odnosu na srpanj više za 9,1 posto.

Nakon osam mjeseci pada, inflacija je u srpnju ponovno počela ubrzavati, dosegnuvši 47,8 posto na godišnjoj razini. Njezina najniža razina u godinu i pol bila je 38,2 posto u lipnju, dok je najviša bila čak 85,5 posto u listopadu prošle godine.

Iako su službene brojke visoke, one možda ni ne otkrivaju cjelovitost problema; neovisni ekonomisti iz Grupe za istraživanje inflacije (Enag) procjenjuju da je međugodišnji rast potrošačkih cijena iznosio čak 128 posto.

Turska središnja banka, koja je zadužena da sačuva stabilnost cijena, podigla je ključnu kamatnu stopu s 8,5 na 25 posto od lipnja kako bi obuzdala inflaciju.

Krajem srpnja, kada je inflacija ponovno počela ubrzavati, banka je revidirala svoje prognoze, rekavši da će inflacija dosegnuti 58 posto do kraja 2023., više nego dvostruko u odnosu na prethodne projekcije, dok bi se stablizirati mogla tek 2025. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari