Osobna potrošnja pomogla turskom gospodarstvu

Pixabay.com
Gospodarski rast u Turskoj, ilustracija Foto: Pixabay.com

Tursko gospodarstvo bilježi rast u drugom tromjesečju za 3,8 posto, potpomognuto potrošnjom kućanstava, pokazali su podaci statističkog ureda Turske. Stopa signalizira stabilan rast aktivnosti u prvoj polovini godine, prema revidiranim podacima za razdoblje od siječnja do ožujka, koji pokazuju 3,9-postotni rast aktivnosti.

Na tromjesečnoj razini, piše Hina, bruto domaći proizvod (BDP) uvećan je, prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima, za 3,5 posto, nakon 0,1-postotnog pada u prva tri ovogodišnja mjeseca.

Motor aktivnosti bilo je povećanje izdataka kućanstava, za 15,6 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Snažno su porasla i bruto ulaganja u fiksni kapital i državna potrošnja, nešto više od pet posto.

Izvoz se, pak, smanjio za devet posto pod utjecajem posustajanja aktivnosti u glavnim trgovinskim partnerima zbog rata u Ukrajini. U 2022. godini tursko gospodarstvo snažno se oporavilo od pandemije, uz stopu rasta od 5,5 posto, zbog domaće potražnje i izvoza.

U veljači Turska je teško stradala u potresu koji je usmrtio više od 50.000 ljudi. Obnova bi trebala stajati više od 100 milijardi dolara, navodi Reuters. U drugom tromjesečju građevinski sektor bilježio je rast dodane vrijednosti za više od šest posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Dodana vrijednost u sektoru financija i osiguranja porasla je gotovo pet posto dok se u industriji smanjila za 2,6 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari