Stopa inflacije u kolovozu porasla na 7,8 posto poslije osam mjeseci pada

pixabay.com
Inflacija, ilustracija Foto: Pixabay.com

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u kolovozu su u odnosu na isti mjesec lani u prosjeku više za 7,8 posto, dok su u odnosu na srpanj, prema prvoj procjeni, u prosjeku više za 0,6 posto, pokazaju u četvrtak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku.

Riječ je tako o prvom porastu inflacije na godišnjoj razini poslije osam mjeseci pada.

Promatrano prema glavnim komponentama indeksa, procijenjena godišnja stopa promjene za Hranu, piće i duhan iznosi 10,1 posto, za Usluge 7,8 posto, za Industrijske neprehrambene proizvode bez energije 7,4 posto, te za Energiju 4,3 posto.

Porast stope na mjesečnoj razini procijenjen je za komponente Energija, za 2,7 posto, Usluge (0,7 posto), te Hrana, piće i duhan (0,2 posto). Istodobno je, prema prvoj procjeni, pad stope procijenjen za komponentu Industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije, za 0,5 posto.

Konačni podaci indeksa potrošačkih cijena u kolovozu prema klasifikaciji ECOICOP (Europska klasifikacija osobne potrošnje prema namjeni) objavljuju se 15. rujna.

Indeks potrošačkih cijena (IPC) koristi se kao opća mjera inflacije u Hrvatskoj, a odražava promjene u razini cijena dobara i usluga koje u tijeku vremena nabavlja, koristi se njima ili ih plaća referentno stanovništvo radi potrošnje.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari