Inflacija u eurozoni u kolovozu ostala na srpanjskoj razini

pixabay.com
Ilustracija, foto: pixabay.com

Stopa inflacije u eurozoni zadržala se u kolovozu na 5,3 posto, pokazale su u četvrtak prve procjene Eurostata koje prenosi Hina.

U kolovozu je godišnja stopa inflacije u eurozoni, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), iznosila 5,3 posto, ostavši tako na srpanjskoj razini, izračunali su statističari.

Na mjesečnoj razini cijene su u kolovozu porasle za 0,6 posto, nakon što su u srpnju pale za 0,1 posto.

Cijene energije bile su u kolovozu niže za 3,3 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, nakon 6,1 posto pada u srpnju.

Svježa hrana poskupjela je, pak, za 7,8 posto, nešto blaže nego u srpnju. Neznatno je usporio rast cijena usluga, s 5,6 na 5,5 posto.

Kad se isključe cijene hrane i energije, inflacija je u eurozoni u kolovozu 6,2 posto i bila je niža za 0,4 postotna boda nego u srpnju.

Niža stopa temeljne inflacije odražava blaže poskupljenje industrijskih proizvoda i usluga.

Mjesečna usporedba pokazuje promjenu trenda u kretanju cijena energije koje su u kolovozu poskočile za 3,2 posto u odnosu na srpanj kada su se bile smanjile za 0,2 posto.

Slovačka je i u kolovozu bilježila najsnažniji rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini, za 9,6 posto, a iza nje slijedi Hrvatska sa stopom inflacije u kolovozu, mjerenom HICP-om, od 8,5 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari