Naplaćene premije za osiguranje – milijardu eura

pixabay.com
Najzastupljenija auto-osiguranja, ilustracija Foto: Pixabay.com

U srpnju 2023. godine, u Hrvatskoj je poslovalo ukupno 15 društava za osiguranje, pokazuje najnovije mjesečno izvješće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), objavila je Hina. Ukupna naplaćena premija u prvih sedam mjeseci 2023. godine, iznosila je milijardu eura, od čega se 173,2 milijuna eura odnosilo na premiju životnih osiguranja, a 829,9 milijuna eura na premiju neživotnih osiguranja.

U strukturi naplaćene premije neživotnih osiguranja najzastupljenije je osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila (35,6 posto), zatim osiguranje cestovnih vozila (17,9 posto) te osiguranje od požara i elementarnih šteta (9,2 posto). Iznos likvidiranih šteta u prvih sedam mjeseci ove godine iznosio je 637,4 milijuna eura. Od tog iznosa na životno se osiguranje odnosilo 257,2 milijuna eura, a na neživotno osiguranje 380,2 milijuna eura.

U ukupnom iznosu likvidiranih šteta u neživotnom osiguranju na osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila otpada 43,3 posto, osiguranje cestovnih vozila 20,9 posto te osiguranje od požara i elementarnih šteta 6,5 posto, navedeno je u Hanfinom izvješću.

Dobit leasing društava manja za 303 milijuna eura

Između ostalih, Hanfa je objavila i podatke o leasing društvima, a ukupna aktiva njih 15 je na kraju drugog tromjesečja iznosila 3,4 milijarde eura, što na godišnjoj razini predstavlja rast od 18,9 posto. Dobit leasing društava, piše Hina, prije oporezivanja bila je manja u odnosu na isto razdoblje prethodne godine za 303 milijuna eura ili 8,6 posto te je iznosila 31,6 milijuna eura. Iz Hanfe su izvijestili i da je ukupna neto imovina 109 UCITS fondova (otvoreni investicijski fondovi s javnom ponudom), koliko ih je u srpnju poslovalo u Hrvatskoj, krajem mjeseca iznosila 2,1 milijardu eura te je bila za 40,2 milijuna eura ili dva posto veća nego prethodni mjesec.

Neto imovina Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji na kraju srpnja iznosila je 141,7 milijuna eura, uz mjesečni rast od 0,9 posto, pri čemu je mjesečni prinos fonda iznosio 1,1 posto, podaci su Hanfe.

Neto imovina obveznih mirovinskih fondova (OMF) iznosila je 19,2 milijarde eura, što je 268,5 milijuna eura ili 1,4 posto više u odnosu na prethodni mjesec, a obveznice su i dalje bile dominantan oblik ulaganja u strukturi OMF-ova, s 11,8 milijardi eura i udjelom od 61,7 posto, pri čemu se taj udjel smanjio za 0,6 postotnih bodova na mjesečnoj razini.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari