Portugal ukida porezne olakšice strancima radi ublažavanja stambene krize

Pixabay.com
Porez, ilustracija Foto: Pixabay.com

Portugalska vlada više ne može pravdati porezne olakšice za strance s dozvolom trajnog boravka, rekao je premijer Antonio Costa, najavljujući ukidanje programa u idućoj godini radi ublažavanja stambene krize.

Od 2009. godine stranci mogu pribaviti dozvolu trajnog boravka ako u Portugalu borave više od 183 dana godišnje, a plaćaju porez na dohodak po stopi od 20 posto ako se bave “aktivnostima visoke dodane vrijednosti”, poput usluga zdravstvene skrbi i predavanja na sveučilištu.

Lisabon je poreznim olakšicama nastojao privući i investitore i stručnjake u vrijeme financijske krize, prenosi Hina.

Stranci koji nisu pribavili dozvolu trajnog boravka ne plaćaju uopće porez na dohodak od rada u inozemstvu ako su obveznici u matičnoj zemlji. Plaćaju i porez od stopi od 10 posto na stranu mirovinu, kao i Portugalci.

Porezne olakšice mogu koristiti i portugalski građani koji su živjeli u inozemstvu pet ili više godina.

U ponedjeljak navečer premijer Costa rekao je za portugalski CNN da su olakšice “napuhale tržište nekretnina”. Posrijedi je fiskalna nepravda koju se više ne može braniti valjanim argumentima, izjavio je.

“(Program) je izgubio smisao”, naglasio je Costa.

Tijekom vikenda tisuće građana izašle su na ulice Lisabona i drugih gradova diljem Portugala kako bi prosvjedovali protiv skoka stanarina i cijena kuća na valu gentrifikacije i rekordnog turizma.

Vladini podaci pokazuju da je više od polovine radnika lani zarađivalo manje od 1.000 eura mjesečno, a stanarine su u Lisabonu pod početka turističkog buma u 2015. poskočile za 65 posto.

Prodajne cijene stambenog prostora u istom su razdoblju više nego udvostručene, prema banci podataka Confidencial Imobiliario.

Vlada je ove godine već ograničila kratkoročni najam stanova preko Airbnb-ja i izmijenila program ‘zlatnih viza’, ali je tek ublažila krizu, koja se nadovezala na kroničnu nestašicu cjenovno pristupačnog stambenog prostora.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari