Usvojene izmjene poreznih zakona: Napojnice i putem kartica

Pixabay.com
Od 1.siječnja 2024. godine, napojinice i kartično, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Hrvatski sabor danas je većinom glasova izmijenio devet poreznih zakona slijedom kojih bi se građanima trebale povećati plaće, a stupaju na snagu 1. siječnja iduće godine.

Izmjene uz ostalo donose ukidanje prireza poreza na dohodak, piše Hina, povećanje praga za primjenu više stope poreza na dohodak te povećanje osobnog odbitka.

Osnovni odbitak uvećava se sa 530 na 560 eura, a uvećana je i osnovica osobnog odbitka za uzdržavane članove obitelji. Svi iznosi zaokružuju se u korist poreznih obveznika, a podiže se i prag za primjenu više stope s 47.780 na 50.400 eura godišnje te se smanjuje osnovica za mirovinsko osiguranje u prvom stupu, čime bi se plaće trebale povećati.

Unutar poreznih izmjena je i oporezivanje dohotka od kapitala, imovine i imovinskih prava kroz povećanje poreznih stopa čiji ukupni efekt je nešto manji od šest milijuna eura.

Izmjene zakona o lokalnim porezima uključuju povećanje raspona u kojem gradsko ili općinsko vijeće može utvrditi visinu poreza na vikendice od 60 centi do pet eura, po četvornom metru.

Novost je i što će se napojnice ubuduće moći ostavljati i putem kartica. Pritom će neoporezivi iznos biti utvrđen na 3.360 eura, dok će se iznos napojnice iznad neoporezivog djela – oporezivati po stopi od 20 posto.

U novom poreznom paketu su izmjene zakona o porezu na dohodak, o lokalnim porezima, o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave, o doprinosima, o fiskalizaciji u prometu gotovinom, o porezu na dobit, Zakon o PDV-u, te zakoni o poreznom savjetništvu i o administrativnoj suradnji u području poreza.

Potvrđen je i sporazum između Hrvatske i Mađarske o suradnji u borbi protiv prekograničnog kriminala kao i i Konvenciju između Hrvatske i Kneževine Andore o uklanjanju dvostrukog oporezivanja porezima na dohodak i na imovinu te sprečavanju porezne utaje i izbjegavanja plaćanja poreza.

3 Odgovora

  1. Ionako ne dajem napojnice, doći će mi na isto. Do sada nisam davao napojnice u kešu, od sada neću davati napojnice karticom.

  2. Bas me zanima kako ce biti sa rastom placa iako bi se trebalo nesto desavat po tom pitanju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari