Ovisnost o uvozu nafte u 2022. dostigla rekordnu razinu od 97,7 posto

Pixabay.com
Naftna platforma, Foto: Pixabay.com

Ovisnost Europske Unije o uvozu za cijelu skupinu sirove nafte i naftnih derivata porasla je na novu rekordnu razinu od 97,7 posto u 2022. godini. Ovo povećanje došlo je nakon značajnog pada ovisnosti o uvozu u 2021. godini na 91,6 posto.

Ovisnost o uvozu zabilježena u 2022. godini proizašla je iz kombinacije promjena neto uvoza, koji je veći za 9,5 posto, pri čemu je uvoz porastao za 4,9 posto, a izvoz se smanjio za 1,7 posto, a bruto raspoloživa energija porasla je za 2,8 posto, objavio je statistički Ured Europske Unije – Eurostat.

„Povećanje ovisnosti također je potaknuto povećanjem zaliha od 8,3 milijuna tona ekvivalentne nafte (Mtoe). Nagomilavanje je pomoglo ponovno napuniti dio sirove nafte i nafte potrošene 2021., kada je zabilježena najveća godišnja potrošnja, od 20,2 milijuna tona ekvivalentne nafte“, navedeno je u službenoj objavi Eurostata.

Ovisnost o uvezenoj sirovoj nafti, osnovnoj primarnoj robi za petrokemijsku industriju i proizvodnju transportnih goriva, također se povećala u 2022., dosegnuvši 97,6 posto.

Veća potražnja za gorivima u prometnom sektoru pridonijela je povećanju potrošnje sirove nafte. Potrošnja motornog benzina porasla je za 6,3 posto, a potrošnja kerozinskog mlaznog goriva za 32,5 posto u 2022. u usporedbi s podacima iz 2021. godine.

Povećanje uvozne ovisnosti koincidiralo je sa značajnim promjenama u podrijetlu uvoza.

U svibnju 2022. Europska komisija provela je plan REPowerEU kako bi smanjila svoju ovisnost o ruskim fosilnim gorivima. U 2022. godini uvoz nafte i naftnih derivata iz Rusije smanjen je za 24,57 milijuna tona. Ovo smanjenje nadoknađeno je povećanim uvozom iz Saudijske Arabije, Sjedinjenih Država i Norveške.

U 2022. godini proizvodnja sirove nafte u EU nastavila je padati, unatoč značajnom rastu cijena sirove nafte uzrokovanom ruskom agresijom na Ukrajinu, navodi Eurostat.

Proizvodnja u 2022. pala je na svoju povijesno najnižu točku, dosegnuvši 16,3 milijuna tona, što je pad od 7,4 posto u usporedbi s 2021. godinom. Uzimajući u obzir duži vremenski okvir, proizvodnja sirove nafte opadala je od 2004. godine, kada je dosegla vrhunac od 41,8 milijuna tona, a 2022. vrijednost pada za 61 posto u usporedbi s rekordnom brojkom.

Najveći proizvođači nafte u Europskoj Uniji u 2022. godini bili su Italija s 4,5 milijuna tona, Danska s 3,2 milijuna tona i Rumunjska s tri milijuna tona proizvedene sirove nafte. U usporedbi s 2021., proizvodnja je ipak smanjena u sve tri zemlje, i to u Italiji za osam posto, Danskoj s dva posto a Rumunjskoj sa šest posto.  

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari