Održana Osnivačka skupština Global Compact Mreže Hrvatska

Foto: Promo

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca u četvrtak je održana Osnivačka skupština Global Compact Mreže Hrvatska.

Osnivači, 15 organizacija članica UN Global Compact-a, na sjednici su usvojili Statut udruge Global Compact Mreže Hrvatska i donijeli odluku o osnivanju te predaji zahtjeva za registraciju Udruge.

Osnivači su Hrvatska udruga poslodavaca, Fortenova grupa, AD Plastik, Mazars Cinotti Audit, Agrivi, Ernst & Young, Telemach Hrvatska, Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj, Spona Code, Hrvatski telekom, INA, Cemex Hrvatska, Dalekovod, RIT Croatia i Hendal.

Global Compact Mreža Hrvatska u Hrvatskoj je aktivna od 2007. godine i danas broji 75 članica.

Nakon 15 godina djelovanja unutar drugih organizacija, prvo UNDP-a, zatim HRPSOR-a i na kraju 10 godina unutar HUP-a, mreža je ispunila uvjete za osamostaljenje i nastavak samostalnog djelovanja unutar globalne mreže UN Global Compacta, najveće svjetske inicijative za korporativnu održivost koja globalno broji gotovo 24.000 organizacija članica.

Po dovršetku registracije, Upravni odbor Global Compact Mreže Hrvatska raspisat će natječaj za izvršnog direktora/icu kako bi udruga od početka 2024. godine krenula sa svim aktivnostima.

Lokalne mreže UN Global Compacta, među kojima je i Hrvatska, unaprjeđuju korporativnu održivost na nacionalnoj i regionalnoj razini, pomažući tvrtkama da razumiju lokalne prilike, izazove i očekivanja. Nastavno na to izabran je Upravni odbor UN Global Compact Hrvatska koji dobiva mandat za daljnje upravljanje i vođenje mreže.

Kao posebna inicijativa glavnog tajnika Ujedinjenih naroda, UN Global Compact dobio je mandat usmjeravanja i pružanja podrške poslovnoj zajednici diljem svijeta u napretku i ispunjenu Ciljeva održivog razvoja i Agende 2030.

Tvrtke članice i potpisnice ovog Globalnog sporazuma dužne su poslovati poštujući Deset načela UN Global Compacta koja uzimaju u obzir temeljne odgovornosti poslovanja u području ljudskih prava, rada, okoliša i borbe protiv korupcije, a koja se temelje na međunarodno prihvaćenim deklaracijama i konvencijama UN-a, te tako djeluju kao normativni autoritet za odgovorno poslovanje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari