Fortenova grupa u prvih šest mjeseci ostvarila 2,7 milijardi eura prihoda

Pixabay.com
Prihodi, ilustracija Foto: Pixabay.com

Fortenova grupa je u prvom polugodištu ove godine ostvarila 2,7 milijardi eura prihoda, što je na godišnjoj razini porast za devet posto, i dobit iz operativnog poslovanja od 101 milijuna eura, objavila je u petak ta kompanija na svojim internetskim stranicama.

Prema nerevidiranom konsolidiranom izvješću, Fortenova grupa je u prvih šest mjeseci ostvarila 2,7 milijardi eura ukupnog prihoda, što je devet posto više nego u istom razdoblju lani.

Hina prenosi da je prilagođena dobit iz operativnog poslovanja iznosila 101 milijun eura.

Neto dug je ostao ispod 1,1 milijardu eura, a likvidnost je bila 279 milijuna eura, navodi se u objavi.

“Sva poslovna područja grupe su, u usporedbi s istim razdobljem lani, bilježila rast ukupnog prihoda, ali i smanjivanje dobiti iz operativnog poslovanja. Na smanjivanje operativne dobiti utjecali su primarno velik rast troškova struje i sirovina, rast plaća kao i ograničavanja maksimalnih prodajnih cijena za određene kategorije proizvoda od strane vlada u regiji”, objašnjavaju iz Fortenova grupe.

U priopćenju iznose i podatke o financijskim pokazateljima za 2022. godinu, i to prema revidiranim konsolidiranim rezultatima, koji pokazuju da je grupa u konačnici ostvarila ukupni konsolidirani prihod veći od 40,7 milijardi kuna odnosno 5,4 milijarde eura, što je 30 posto više u usporedbi s prihodima iz 2021. godine.

“Konsolidirana prilagođena dobit iz operativnog poslovanja rasla je više od 20 posto i ukupno je iznosila više od 2,3 milijardi kuna odnosno 310 milijuna eura, uz pozitivan neto rezultat”, navode iz Fortenova grupe.

Po podatcima koje iznose, neto dug je na kraju 2022. bio nešto manji od 1,1 milijardu eura, a omjer neto duga i prilagođene dobiti iz operativnog poslovanja je 3,44 puta odnosno čak upola manji nego 2019. kada je Fortenova grupa nastala.

pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Likvidnost na kraju godine bila je 290 milijuna eura.

“Sve što smo prezentirali kroz izvješće i rezultati poslovanja dodatna su potvrda svega onoga što Fortenova grupa kontinuirano komunicira u nastojanju da pitanje svoga poslovanja, tržišne pozicije i financijskih pokazatelja snage grupe, potpuno odvoji od pitanja vlasništva u kojem nam prisustvo sankcioniranih suvlasnika u strukturi otežava postizanje održive i efikasne kapitalne strukture”, izjavio je u priopćenju član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško.

Napominje i kako s nedavno zaključenim refinanciranje, koje su realizirali u potpunosti sa svojim dosadašnjim kreditorom HPS-om, u strukturi kreditora više nemaju sankcionirane pravne osobe.

“Grupa je ostvarila izvanredne rezultate u 2022. godini, s najvećom ikad novčanom dobiti iz operativnog poslovanja i prvom godinom pozitivnih neto rezultata iz operativnog poslovanja”, rekao je izvršni direktor za financije Fortenova grupe James Pearson.

Ocijenio je i kako je prvo polugodište ove godine, kao što se očekivalo, bilo izazovnije zbog utjecaja inflacije na troškove i prihode i kupovnu moć potrošača.

“Grupa je dosad pokazala značajnu otpornost unatoč tim izazovima, pri čemu se maloprodaja posebno ističe kao izuzetno uspješna”, rekao je Pearson.

Zajedno s financijskim pokazateljima Fortenova grupa je objavila i pregled operativnog poslovanja grupe u 2022. godine u svom drugom po redu Izvješću o održivosti, u kojem je prezentirala i niz aktivnosti i inicijativa održivosti koje su vezane uz proces uspostave strateškog okvira za upravljanje održivošću.

Pozitivni utjecaji tih aktivnosti, kako se navodi, imaju učinak na sva tržišta na kojima grupa posluje – među kupcima, klijentima, poslovnim partnerima i u lokalnoj zajednici te među zaposlenicima i drugim dionicima.

Grupa je posebno fokusirana na rad na održivosti i objavljivanje Izvješća o održivosti, unatoč brojnim izazovima s kojima se susretala u prošloj godini, navodi se u objavi.

“To ni u jednom trenutku nije dovelo u pitanje našu posvećenost jednom od strateških prioriteta kompanije – realizaciji ciljeva održivosti i pozicioniranja Fortenova grupe kao odgovorne korporacije. Kroz izvješće smo širokoj javnosti prezentirali najznačajnije iskorake u okolišnim, društvenim i upravljačkim temama grupe i, štoviše, ponudili dubinski uvid u naše poslovanje i naš utjecaj na okruženje”, ističe uz ostalo Peruško u objavi koja je objavljena na internet stranicama Fortenove.

2 Odgovora

  1. Sve nauštrb naših pognutih leđa. Nijesam nikad razmišljao o Forenovoj kao o Fortestaroj, ali sada čak i počinjem. Nije zlato sve što sja – to vam kažem ja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari