Od ponoći u Hrvatskoj skuplji benzin, a jeftiniji plin

Pixabay.com
Nove cijene goriva u Hrvatskoj, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Vlada RH je, na telefonskoj sjednici, donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata sukladno kojoj se najviše maloprodajne cijene računaju po formuli prema osnovnoj cijeni fosilnog goriva u prethodnom 14 dnevnom razdoblju, s ograničenom premijom od 0,1245 EUR/l za dizelsko i benzinsko gorivo, te 0,0781 EUR/l za plavi dizel, a u iznosu 0,8229 EUR/kg smjesa propan – butan za boce, odnosno 0,3716 EUR/kg za velike spremnike.

Prema novom obračunu, od ponoći, benzinsko gorivo bit će skuplje za 0,03 eura te će koštati 1,52 eura dok će cijena dizelskog goriva ostati nepromijenjena, baš kao i plavog dizela, odnosno njihova cijena ostaje 1,45 eura odnosno 0,91 euro po litri.

Plin za spremnike i boce bit će jeftiniji za 0,01 euro te će njihova cijena iznositi 1,18 eura odnosno 1,74 eura po kilogramu.

Uredba stupa na snagu prvoga dana od dana objave, priopćeno je iz Vlade RH, a ovakav režim vrijedit će za sljedeće 14 dnevno razdoblje.

Da nema mjera Vlade RH te da se maloprodajne cijene u potpunosti slobodno benzin bi koštao 1,64 eura, dizel 1,61 euro dok bi plavi dizel koštao jedan euro po litri. Cijena plina za spremnike iznosila bi 1,42 eura dok bi plin za boce koštao 2,05 eura po kilogramu.

„Vlada RH je izmjenama Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju tijekom 2022. godine u devet navrata snižavala visinu trošarine na bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo te u prosincu 2022. godine i na loživo ulje radi ublažavanja rasta maloprodajne cijene energenata, a od početka 2023. u dvadeset i pet navrata“ navedeno je u priopćenju.

15 Odgovora

  1. Vise me uopce ne cudi nista sto poskupljuje, ali nisam ocekivala da je brojka poskupljenja bas ovolika…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari