Vlada RH: Cijene struje, plina i energenata – nepromijenjene, HEP ostaje u državnom vlasništvu

Hina
Sjednica Vlade RH, 14. ožujak 2024. godine, Foto: Hina/Lana Slivar Dominić

Vlada Republike Hrvatske na današnjoj sjednici je donijela je Šesti paket mjera za pomoći kućanstvima i gospodarstvu, kojim je definirano da cijene struje, plina, toplinske energije – ostaju iste. I cijene hrane koje su do sada bile ograničene također ostaju na snazi do 30. rujna 2024. godine.

„Ovaj paket mjera je vrijednosti 503 milijuna eura, a dva glavna cilja su mu zadržati nisku cijenu energije te štititi od inflacije. Za nadoknadu odnosno da bi se zadržala dosadašnja cijena energije bit će izdvojeno 389 milijuna eura. Cijena struje ostat će ne promijenjena za 2.214.236 mjernih mjesta kućanstava ali i na mala i srednja gospodarska poduzeća te javne i neprofitne ustanove, koje će imati istu cijenu struje. I cijena plina ostaje ista kao i cijena toplinske energije“, rekao je predstavljajući paket mjera, predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković.

Za poduzetništvo, određuje se cijena radne energije do 250.000 kWh ukupne šestomjesečne potrošnje električne energije, dok se za razliku potrošene električne energije iznad 250.000 kWh šestomjesečne potrošnje za kupce iz kategorije poduzetništvo primjenjuje ugovorena cijena s opskrbljivačem električne energije. Cijena ostaje 62 eura po kilovatsatu.

Vlada RH je predvidjela i paket pomoći za socijalno ugrožene kategorije stanovništva, koje ostaju na istoj razni i u istom obuhvatu kao i kod prethodnih mjera. Umirovljenici su također obuhvaćeni novim paketom mjera, kroj jednokratne naknade, i to oni čiji iznos mirovine ne prelazi 880 eura.

Naknadu od 160 eura dobit će umirovljenici s mirovinom do 320 eura, naknadu od 120 eura korisnici s mirovinom do 460 eura, 80 eura dobit će umirovljenici s mirovinom do 600 eura, dok će 60 eura dobiti umirovljenici s primanjima do 730 eura. 50 eura ide korisnicima s mirovinom do 880 eura. Na ovaj način obuhvaćano je 830 tisuća umirovljenika.

Vlada RH
Šesti paket mjera za građane i gospodarstvo u Hrvatskoj, Izvor: Vlada RH

„Osigurana je i potpora za javni prijevoz putnika od 0,16 eura po litri dizelskog goriva, da bi se umanjili gubici zbog povećanja cijena goriva te da bi tvrtke zadržale vozače kao deficitarno osoblje. Također, uspostavljanjem novog Središnjeg registra stanovništva, imat ćemo mogućnost u budućnosti i da bolje definiramo neke buduće mjere jer ćemo imati bolji uvid u potrebe građana“, rekao je premijer Plenković.

Za novi paket mjera napravljena je i preraspodjela u državnom proračunu.

Premijer je najavio i da će današnjim odlukama Vlade RH, Hrvatska elektroprivreda (HEP), koji je tijekom provođenja Vladinih mjera, podnio veliki teret, ostati u vlasništvu države.

Odobrena je nadoknada razlike HEP-u za kupce kategorije poduzetništvo između ugovorene cijene i cijene obračunate kupcima za razdoblje 1. listopada 2022. 31. ožujka 2023., u iznosu od 547,08 milijuna eura. Odobrenim iznosom izvršit će se prijeboj s dioničarskim zajmom od 400 milijuna eura.

Vi znate da smo mi prošle godine dali suglasnost za dioničku dokapitalizaciju HEP-a da bi im pomogli u energetskoj tranziciji, kroz dionički zajam. Međutim, sagledavši sve, HEP ima pravo i na kompenzacijske mjere tako da će u odnosu na prvotnu dokapitalizaciju Vlada izvršiti obeštećenje HEP-a te dokapitalizacija neće biti potrebna te će HEP ostati u stopostotnom vlasništvu države“, rekao je Plenković.

HEP je priopćio da pozdravlja vladinu odluku o nadoknadi razlike cijene električne energije, ocjenjujući da će mu to omogućiti nastavak stabilnog poslovanja i planirane investicije.

15 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari