Dekanić: Utjecaj Vlade RH na cijene energenata dobar je za gospodarstvo

Freepik.com
Cijene električne energije, ilustracija, Foto: Freepik.com

Premijer Andrej Plenković najavio je da će Vlada RH na sjednici ovaj četvrtak donijeti odluke kojima će nastaviti politiku subvencioniranja struje i plina, pa će tako cijene tih energenata ostati iste, odnosno biće donesen novi paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena sličan dosadašnjem.

“Jasno je da je to dobro za gospodarstvo i za građane. Najveća poskupljenja nastala su neposredno nakon ruske agresije na Ukrajinu, a tim mjerama je amortiziran veliki rast cijena naftnih derivata i prirodnog plina. Sad je stanje na međunarodnim tržištima relativno mirno. No, unatoč mirnom stanju, zadržavanje mehanizma potpore bit će dobro u budućnost zbog mogućih novih poremećaja”, kazao je energetski stručnjak Igor Dekanić za Financije.hr.

Objasnio je da takve mehanizme imaju sve vlade i da ih koriste u slučaju kriza. Naglasio je da je jedna od glavnih funkcija vlade da osigura normalno funkcioniranje gospodarstva i života građana.

Dekanić smatra da će Vlada RH nastaviti politiku subvencioniranja plina i struje sve dok postoje međunarodni uzroci za to. Naveo je rat u Ukrajini i sukob na Bliskom istoku kao glavne uzroke za nastavak subvencija.

“U slučaju novih eskalacija i sukoba moguć je rast cijena na tržištu energenata. Za sada svjetski analitičari predviđaju da će situacija na energetskim tržištima ostati otprilike u ovim okvirima do kraja godine. Ne bi trebale rasti ni cijene nafte ni cijene plina”, rekao je za Financije.hr.

Smatra da je to dobro za građane i gospodarstvo, ali loše za energetsku tranziciju jer jeftini fosilni izvori energije neće potaknuti ljude da ulažu u zelenu energiju.

“Tko će kupiti skupe električne automobile ako imate relativno jeftine benzince i dizele, a posebno ako je nafta jeftinija”, istaknuo je Dekanić.

Kaže da se Europa najviše zalaže za energetsku tranziciju, dok ostali kontinenti uglavnom ulažu u jeftinije energente.

“Gledajući s pozicija naše energetike, Hrvatska je zauzela strategiju što brže energetske tranzicije u pravcu obnovljivih izvora pa nam tako preostaje investiranje u te izvore, naročito solarne. Energetska tranzicija, to je jedini izlaz iz postojećeg stanja”, kazao je energetski stručnjak Igor Dekanić.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari