Vlada RH: Novim paketom mjera, cijene struje i plina ostaju nepromijenjene

Hina
Sjednica Vlade RH, Zagreb, 8. ožujak 2024- Foto: Hina/Lana Slivar Dominić

Na narednoj sjednici Vlade RH, bit će predstavljen novi paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, odnosno prije raspuštanja hrvatskog Sabora, najavio je u uvodnom dijelu današnje sjednice Vlade RH, predsjednik Andrej Plenković.

„Mjere koje ćemo donijeti sljedeći tjedan i dalje će garantirati nepromijenjenu cijenu struje, plina i paket prema umirovljenicima, između ostalih mjera“, najavio je Plenković.

Vlada RH danas je usvojila Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona, te Nacrt prijedloga zakona o izmjenama Zakona o plaći i drugim materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika.

Komentirajući dopune zakona o zdravstvenoj zaštiti premijer, Andrej Plenković, rekao je da izmjene zakona idu u korist mladih liječnika i njihovih ugovora te njihovog položaja u ustavu. Komentirao je i izmjene i dopune Zakona o plaćama pravosudnih dužnosnika.

“Nakon povećanja plaća prošle godine, ovo je drugi korak gdje povećavamo osnovicu pravosudnim dužnosnicima. Na temelju ovog Zakona, pravosudni dužnosnici imat će pravo na naknadu prijevoza, regres, sve ono što nisu imali. Povećavaju im se koeficijenti.”, nabrojao je Plenković.

Kao konačni prijedlog, donesen je i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama, koji predlaže smanjenje naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma za 38 posto te se tako, kako je ocijenjeno, financijski rasterećuje poduzetništvo.

Pravne i fizičke osobe koje su obveznici poreza na dobit ili fizičke osobe koje su obveznici poreza na dohodak, a obavljaju registriranu djelatnost i ostvaruju godišnji prihod i primitak iznad 995 tisuća eura na godinu, plaćaju tu naknadu u vrijednosti 0,024 posto od ukupnih prihoda ili primitka. Naknada se smanjuje na 0,015 posto prihoda ili primitaka ili za 38 posto“, rekao je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede RH, Mladen Pavić.

pixabay.com
Autocesta A1, Hrvatska Foto: Pixabay.com

Poseban je značaj predloženih izmjena i dopuna naspram investicijskih projekata koji su od iznimne važnosti za RH kao što su ceste, autoceste, željezničke pruge i vodne građevine, rekao je Pavić.

Naime, najveći dio investicija planira se izvan granica građevinskog područja pa se omogućuje da se šume i šumsko zemljište izvan granica tog područja, a u vlasništvu RH, u svrhu izgradnje i održavanja infrastrukture te vodnih građevina, na temelju lokacijske dozvole i potvrđenog geodetskog elaborata mogu izdvojiti iz šumsko – gospodarskog područja, uz mogućnost prenošenja prava vlasništva.

Vlada RH je donijela i odluke o davanju prethodne suglasnosti društvu Jadrolinija, Rijeka, za dugoročno kreditno zaduženje kod Erste&Steiermärkische Bank d.d., Rijeka, u svrhu financiranja kupnje ro-ro putničkog broda „Sveti Duje“, zatim  za dugoročno kreditno zaduženje kod OTP banke d.d., Split, u svrhu financiranja kupnje ro-ro putničkog broda „Oliver“ te za dugoročno kreditno zaduženje kod Erste&Steiermärkische Bank d.d., Rijeka, u svrhu financiranja kupnje putničkog broda „Unije“

Kako je rekao ministar mora, prometa i infrastrukture RH, Oleg Butković, za ove kredite nema jamstva a njihovim odobravanjem jača se Jadrolinija.

Premijer Andrej Plenković danas je čestitao i Dan žena, a uoči sjednice, sve žene su dobile cvijeće.

“Ravnopravnost muškaraca i žena je osnovna vrednota našeg Ustava”, rekao je Plenković i rekao da će se vlada i dalje boriti za poboljšanje položaja žena.

23 Odgovora

  1. Naslov nema isključive veze sa člankom.
    Najzanimljiviji dio je onaj o povećanju koeficijenata plaća u sektoru u kojeg spadaju pravosudni dužnosnici.
    A što je s ostalima?
    I kakve veze Jadrolinija ima s ičim ovdje?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari