Od ponoći, cijene goriva u Hrvatskoj neznatno promijenjene

Pixabay.com
Nove cijene goriva od 26. ožujka, Foto: Pixabay.com

Vlade Republike Hrvatske na današnjoj telefonskoj sjednici usvojila je nove cijene naftnih derivata za naredna dva tjedna, prema kojoj, od ponoći, dizelsko gorivo će biti jeftinije za 0,04 eura po litri odnosno iznosit će 1,45 eura dok će cijena benzina ostati nepromijenjena – 1,49 eura po litru.

Plavi dizel bit će jeftiniji za 0,05 eura po litri odnosno iznosit će 0,91 euro dok će plin za spremnike biti jeftiniji za 0,01 euro odnosno iznosit će 1,19 eura po kilogramu. Plin za boce koštat će 1,75 eura što je također niže – za 0,01 euro.

Da nema mjera Vlade RH, te da se maloprodajne cijene u potpunosti slobodno formiraju na nivou premija energetskih subjekata prije prve Uredbe, benzin bi koštao 1,61 eura po litri a dizel 1, 60 eura. Plavi dizel bio bi jedan euro dok bi plin za spremnike bio 1,44 eura po kilogramu a plin za boce 2,07 eura po kilogramu.

Uredba stupa na snagu prvoga dana od dana objave, a ovakav režim vrijedit će za sljedeće 14 dnevno razdoblje, priopćeno je iz Vlade RH.

Vlada Republike Hrvatske je izmjenama Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju tijekom 2022. godine u devet navrata snižavala visinu trošarine na bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo te u prosincu 2022. godine i na loživo ulje radi ublažavanja rasta maloprodajne cijene energenata, a od početka 2023. u dvadeset četiri navrata.

Donesena je i Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju.

„S obzirom na to da i dalje postoje okolnosti koje utječu na povećanje cijena energenata te nastavno na snižavanja visine trošarine tijekom 2022. i 2023. godine, predloženom izmjenom Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju se radi sprečavanja njihovih negativnih utjecaja, predlaže snižavanje visine trošarine za najprodavanije energente bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo, za razdoblje od 13. veljače do 26. veljače 2024., i to za 56,31 eura na 1.000,00 litara bezolovnog motornog benzina i 23,13 eura na 1.000,00 litara dizelskog goriva odnosno 0,0563 eura po litri bezolovnog motornog benzina te 0,0231 eura po litri dizelskog goriva“, priopćeno je iz Vlade RH.

7 Odgovora

  1. Obzirom na to koliko variraju cijene ne vrijedi ih ni pratit više, sve ti dođe na isto

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari