Netflix usred štrajka u Hollywoodu zapošljava stručnjaka za umjetnu inteligenciju

Foto: Pixabay/Pexels

Netflix je raspisao natječaj za posao u kojem traži stručnjaka za umjetnu inteligenciju čija će godišnja plaća iznositi 900.000 dolara.

Ta vijest sama po sebi ne bi bila toliko zanimljiva da ne stiže u trenutku kada u Hollywoodu traje najveći štrajk u posljednjih šezdeset godina, i to upravo zbog umjetne inteligencije. Naime, glumci i scenaristi pokušavaju dobiti garancije da AI neće početi pisati scenarije ili ‘klonirati’ glasove i lica glumaca.

Spomenuti stručnjak pridružit će se njihovoj platformi za strojno učenje, timu koji upravlja Netflixovim algoritmom pomažući gledateljima da odaberu nove programe za gledanje.

Usprkos prilično detaljnom oglasu, nije utvrđeno hoće li AI stručnjak imati i savjetodavnu ulogu, odnosno hoće li i u kojoj mjeri imati “pravo glasa” vezano uz odabir filmova i serija u koje će Netflix ulagati.

“Redovno ulažemo u ovu tehnologiju kako bi nastavili poboljšavati iskustvo naših korisnika i optimizirali uslugu Netflixa”, stoji u priopćenju tvrtke u kojem se navodi i da su AI dosad koristili u sklopu svog algoritma za preporuke, no sada planiraju povećati ulogu umjetne inteligencije kako bi pomogla u oblikovanju kataloga i optimiziranju njihove originalne produkcije.

U Hollywoodu još nije zabilježen slučaj u kojem je neki scenarij pisala umjetna inteligencija, ali je redovno koriste proizvođači videoigara, pa čak i neki američki mediji.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari