NATO odobrio prva ulaganja za AI i dronove iz fonda vrijednog milijardu eura

Pixabay.com
Tehnologija, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Konzorcij NATO saveznika potvrdio je prvu skupinu tvrtki kojima će biti dodijeljeno financiranje u sklopu inovacijskog fonda grupe vrijednog milijardu eura.

Savez je osnovao fond u 2022., nekoliko mjeseci nakon ruske invazije na Ukrajinu, obećavajući ulaganje u tehnologije koje bi poboljšale njegovu obranu. Fond podupiru 24 od 32 zemlje članice NATO-a, uključujući Finsku i Švedsku, koje su se pridružile ove godine.

Iz NATO fonda za inovacije (NIF) potvrdili su da su uložili u četiri europske tehnološke tvrtke, za koje su rekli da će pomoći u rješavanju izazova u obrani, sigurnosti i otpornosti.

Dodijelili su sredstva Fractile AI, proizvođaču računalnih čipova sa sjedištem u Londonu, koji ima za cilj napraviti velike jezične modele (LLM) poput onih koji pokreću ChatGPT, kao i njemačkom ARX Roboticsu, koji dizajnira bespilotne robote s funkcijama kao što su dizanje teških tereta i nadzor.

Druga dva startupa bili su britanski proizvođač iCOMAT, koji proizvodi lakše materijale za vozila, i Space Forge, velška tvrtka koja iskorištava uvjete u svemiru, poput mikrogravitacije i vakuuma, za izradu poluvodiča u orbiti, prenosi Reuters.

“Omogućivanje pristupa strateškim tehnologijama ključno je za osiguravanje sigurne i prosperitetne budućnosti za milijardu građana saveza,” rekao je Andrea Traversone, upravljački partner fonda.

Fond se također udružio s tvrtkama rizičnog kapitala Alpine Space Ventures, OTB Ventures, Join Capital i Vsquared Ventures kako bi podržao daljnja ulaganja u tehnologiju.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari