Umjetna inteligencija prijetnja svakom desetom radniku u Americi

Umjetna inteligencija, Foto: Tara Winstead/Pexels

Oko deset posto američkih radnika radi na poslovima koji su suočeni s najvećom opasnošću od umjetne inteligencije, prema analizi Bijele kuće koju je prvi na uvid dobio CNN.

Izvješće predstavlja do sada najdublju analizu Bijele kuće o utjecaju umjetne inteligencije na američku radnu snagu.

Otkriva da su radnici s nižim obrazovanjem i nižim primanjima posebno izloženi umjetnoj inteligenciji, povećavajući rizik da bi tehnologija mogla povećati nejednakost.

Nalazi su dio godišnjeg izvješća predsjednika Vijeća ekonomskih savjetnika, koje cijelo jedno poglavlje posvećuje umjetnoj inteligenciji i tome kako se postaviti prema njoj.

Kada je došlo do razvoja društvenih medija vlade nisu obraćale pozornost. Nećemo dopustiti da se to dogodi s umjetnom inteligencijom”, rekao je Jared Bernstein, predsjednik spomenutog vijeća.

Dodao je i da Bijela kuća razgovara sa sindikatima, posebno u uslužnoj industriji i proizvodnji, o tome kako se pripremiti za daljnje razvijanje AI-ja.

U analizi je navedeno i da to ne znači da će 10 posto američkih radnika ostati bez posla zbog umjetne inteligencije, ali će se njihova radna mjesta iz temelja mijenjati.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari