Europski parlament usvojio akt koji ograničava korištenje umjetne inteligencije

pixabay.com
ilustracija Foto: Pixabay.com

Europski parlament u srijedu je usvojio Akt o umjetnoj inteligenciji kojemu je cilj osigurati pouzdanost te tehnologije, ali istovremeno zadržati konkurentnost Europske unije na tom području.

Tom obvezujućom mjerom, izglasanom u srijedu s 523 glasova “za” i 48 “protiv”, zabranit će se i ograničiti korištenje umjetne inteligencije za niz praksi za koje se smatra da nisu etične ili krše temeljna ljudska prava, poput prepoznavanja emocija na radnom mjestu, klasificiranja pojedinaca po etnicitetu, vjerskom ili seksualnom opredjeljenju, društvenog bodovanja ili prepoznavanja lica.

Za sadržaj nastao umjetnom inteligencijom morat će se naglasiti da je stvoren tom tehnologijom. Uz to, tvrtke koje se koriste AI-jem morat će svoje modele razvijati tako da ne generiraju ilegalni ili diskriminatorni sadržaj.

Akt određuje četiri kategorije rizika od korištenja AI-ja, prenosi Hina, od one najriskantnije na područjima poput prometa i zapošljavanja,do one s minimalnim rizikom poput videoigrica ili filtera za spam. Shodno opasnostima EU predviđa i količinu nadzora i pravila koje se moraju poštivati.

Povjerenik za unutarnje tržište EU, Thierry Breton, u raspravi je rekao kako su pregovori o aktu bili najduži u povijesti Europske unije te da je u njima sudjelovalo 350 organizacija.

“Uspjeli smo pronaći ravnotežu između upravljanja rizicima i promocije inovativnosti”, smatra Breton.

Rumunj Dragos Tudorache iz redova liberala naglasio je da se aktom osigurava “kontrola ljudi nad tehnologijom”, ali i upozorio da će AI iz temelja izmijeniti naša društva te da preostaje puno posla.

Članice sada imaju 12 mjeseci da nominiraju nacionalne regulatore koji će surađivati s AI uredom koji se uspostavlja u sklopu Europske komisije.

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari