Hrvatska gospodarska komora pokreće vlastitu AI akademiju

pixabay.com
ilustracija Foto: Pixabay.com

Hrvatska gospodarska komora (HGK) pokreće vlastitu AI akademiju, odnosno seriju edukacija za podršku digitalnoj transformaciji hrvatskog gospodarstva koje počinju 25. i 26. ožujka.

Budući da bi umjetna inteligencija, prema posljednjim analizama, mogla povećati svjetsko gospodarstvo za gotovo 16 bilijuna dolara do 2030. godine, HGK je odlučila svojim članicama ponuditi potrebne resurse za razumijevanje i primjenu AI rješenja.

Istraživanje o umjetnoj inteligenciji u hrvatskom gospodarstvu koje su proveli HGK i Best Advisory pokazalo je da devet od 10 poduzeća u Hrvatskoj vidi AI kao ključnu komponentu suvremenog poslovnog okruženja.

Istovremeno, navode u priopćenju, osam od 10 ispitanika prepoznaje nedostatak znanja i vještina kao glavni izazov u primjeni te tehnologije.

“Nalazimo se u eri umjetne inteligencije. AI je pokretač inovacija, konkurentnosti i prosperiteta u suvremenom gospodarstvu. Sve više tvrtki prepoznaje potencijale AI-a, čak 94 posto ispitanika u našem istraživanju smatra kako je važno ulagati u obuku zaposlenika za uspješnije korištenje umjetne inteligencije u poslovanju”, poručio je potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš i najavio prvu u seriji edukacija, nazvanu “Uvod u AI za poslovne subjekte”.

“AI Akademija HGK pomoći će premostiti jaz između želja i mogućnosti za implementacijom AI tehnologija“, dodao je Radoš.

Prva radionica će demistificirati AI te obraditi pravne, etičke i sigurnosne aspekte primjene umjetne inteligencije u poslovanju.

Nakon nje slijede četiri sektorske radionice iz područja industrije, turizma, prava i zdravstva.

9 Odgovora

  1. Woow, oduševljena sam. Nego, koliko će sad iznositi mjesečni reket tj. članarina HGK? Zna li se što?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari