Umjetna inteligencija prvi put na sudu zbog stihova pop pjesama

Foto: Cottonbro Studio/Pexels

Universal Music, ABKCO i Concord Publishing tužili su kompaniju za razvoj umjetne inteligencije Anthropic, tvrdeći da je pri “podučavanju” chatbota Claudea neovlašteno koristila tekstove pjesama zaštićene autorskim pravima.

Anthropic krši autorska prava korištenjem tekstova najmanje 500 pjesama, od “God Only Knows” Beach Boysa, preko “Gimme Shelter” Rolling Stonesa, do “Halo” Beyonce, navodi se u tužbi podnesenoj sudu u Tennesseeju.

Izdavači, piše Hina, tvrde da Claude nezakonito reproducira stihove u odgovoru na izričiti zahtjev, ali i na upite koji ne traže konkretne tekstove već skladanje pjesme na određenu temu ili pisanje poezije i kratke fikcije u stilu određenog umjetnika ili tekstopisca.

Claude će tako odgovoriti stihovima iz Don McLeanovog “American Pie” ako se od njega zatraži da napiše pjesmu o smrti rock pionira Buddyja Hollyja, objasnili su tužitelji, tražeći novčanu odštetu i sudsku zabranu takve prakse.

Odvjetnik izdavača Matt Oppenheim odbio je komentirati parnicu, istaknuvši tek da, prema zakonu o autorskim pravima, kompanije ne smiju bez dozvole “reproducirati, distribuirati ni prikazivati tuđa djela zaštićena autorskim pravima kako bi izgradile vlastito poslovanje”.

Mnogi vlasnici autorskih prava, uključujući autore i vizualne umjetnike, već su tužili tehnološke kompanije poput Mete i OpenAI-ja, kojeg podupire Microsoft, no ovo je prvi slučaj da su povod tužbe bili stihovi.

10 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari