“Umjetnu inteligenciju ne smiju kontrolirati tehnološki divovi”

Foto: Pavel Danilyuk/Pexels

Ne smijemo dopustiti da umjetnu inteligenciju kontroliraju tehnološki divovi, upozorila je čelnica organizacije za besplatni softver Mozilla, založivši se u razgovoru za agenciju dpa da kontrolu preuzmu korisnici nove tehnologije.

“Izuzetno je važno da podatke o podučavanju i rezultate novih funkcija umjetne inteligencije kontroliraju korisnici i tvrtke, a ne nekoliko velikih kompanija”, rekla je Mitchell Baker povodom obilježavanja 25. obljetnice Mozille.

Umjetna inteligencija vjerojatno će odrediti današnju generaciju kao što je internet svojedobno trajno promijenio svijet, vjeruje Baker.

Proteklih godinu dana zagrebli smo tek po površini mogućeg, tvrdi, predviđajući da će se AI sve više koristiti u proizvodima i u korisničkom iskustvu.

Dobrobiti interneta doprle su do milijardi ljudi zato što nije bila dopuštena dominacija jedne ili dvije tvrtke, iako, gledajući unatrag, mogli smo donijeti mnoge odluke koje bi zaštitile tržišno natjecanje i privatnost, smatra čelnica Mozille.

Umjetna inteligencija otvara po njoj mogućnost boljih odluka utvrđivanjem pravila koja bi osigurala veću transparentnost i odgovornost.

Motori razvoja umjetne inteligencije trenutno su američki tehnološki divovi. Microsoft u savezu s AI startupom OpenAI nudi usluge u pregledniku Bing i programima Office i Cloud, a Google nudi Bard chatbot.

Skupina vodećih kompanija na području umjetne inteligencije uključuje i Metu, vlasnicu Facebooka, Adobe i proizvođača čipova Nvidiju.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari