EU dobila ‘Ured za umjetnu inteligenciju (AI)’

Pixabay.com
Nove AI tehnologije, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Europska komisija je danas predstavila Ured za umjetnu inteligenciju, osnovan u okviru Komisije.

Ured za umjetnu inteligenciju nastojat će omogućiti budući razvoj, uvođenje i upotrebu umjetne inteligencije na način kojim se potiču društvene i gospodarske koristi i inovacije, uz istodobno ublažavanje rizika. Ured će imati ključnu ulogu u provedbi Akta o umjetnoj inteligenciji, posebno u pogledu modela umjetne inteligencije opće namjene. Radit će i na poticanju istraživanja i inovacija u području pouzdane umjetne inteligencije te pozicioniranju EU-a kao predvodnika u međunarodnim raspravama.

„Ured za umjetnu inteligenciju koji je danas predstavljen pomoći će nam da osiguramo dosljednu provedbu Akta o umjetnoj inteligenciji. Zajedno s razvojnim programerima i znanstvenom zajednicom ured će evaluirati i testirati umjetnu inteligenciju opće namjene kako bi se osiguralo da nam umjetna inteligencija služi kao čovjeka i štiti naše europske vrijednosti.“, izjavila je izvršna potpredsjednica Komisije Margrethe Vestager, nadležna za Europu spremnu za digitalno doba.

Sastav ‘Ureda za umjetnu inteligenciju’

Unutar ureda djelovat će ‘Jedinica za regulaciju i usklađenost‘ koja koordinira regulatorni pristup kako bi se olakšala ujednačena primjena i provedba Akta o umjetnoj inteligenciji u cijeloj Uniji, u bliskoj suradnji s državama članicama. Odjel će pridonositi istragama i mogućim kršenjima, primjenjujući sankcije;

Odjel za sigurnost umjetne inteligencije usmjeren na utvrđivanje sistemskih rizika vrlo sposobnih modela opće namjene, moguće mjere ublažavanja te pristupe evaluaciji i testiranju;

Odjel za izvrsnost u umjetnoj inteligenciji i robotici koji podupire i financira istraživanje i razvoj kako bi se potaknuo ekosustav izvrsnosti. Koordinira inicijativu GenAI4EU i potiče razvoj modela i njihovu integraciju u inovativne primjene;

Odjel za umjetnu inteligenciju za društveno dobro osmišljava i provodi međunarodni angažman Ureda za umjetnu inteligenciju u području umjetne inteligencije, kao što su modeliranje vremenskih uvjeta, dijagnoza raka i digitalni blizanci za obnovu;

Odjel za inovacije i koordinaciju politika u području umjetne inteligencije koji nadzire provedbu strategije EU-a za umjetnu inteligenciju, praćenje trendova i ulaganja, poticanje uvođenja umjetne inteligencije putem mreže europskih digitalno inovacijskih centara i uspostavu tvornica umjetne inteligencije te poticanje inovativnog ekosustava podupiranjem regulatornih izoliranih okruženja i testiranja u stvarnim uvjetima.

Ured za umjetnu inteligenciju vodit će voditelj Ureda za umjetnu inteligenciju, a radit će pod vodstvom glavnog znanstvenog savjetnika kako bi se osigurala znanstvena izvrsnost u evaluaciji modela i inovativnih pristupa te savjetnik za međunarodna pitanja koji će pratiti našu predanost bliskoj suradnji s međunarodnim partnerima u području pouzdane umjetne inteligencije.

Ustroj i zadaće ‘Ureda za umjetnu inteligenciju’

Ured za umjetnu inteligenciju zapošljavat će više od 140 članova osoblja za obavljanje svojih zadaća. Osoblje će uključivati tehnološke stručnjake, administrativne asistente, odvjetnike, stručnjake za politiku i ekonomiste.

Ured će osigurati dosljednu provedbu Akta o umjetnoj inteligenciji. To će učiniti podupiranjem upravljačkih tijela u državama članicama. Ured za umjetnu inteligenciju izravno će provoditi i pravila za modele umjetne inteligencije opće namjene. U suradnji s razvojnim programerima umjetne inteligencije, znanstvenom zajednicom i drugim dionicima Ured za umjetnu inteligenciju koordinirat će izradu najsuvremenijih kodeksa prakse, provoditi testiranje i evaluaciju modela umjetne inteligencije opće namjene, zatražiti informacije i, prema potrebi, primijeniti sankcije.

Kako bi se osiguralo dobro informirano donošenje odluka, Ured za umjetnu inteligenciju surađivat će s državama članicama i širom stručnom zajednicom u okviru namjenskih foruma i stručnih skupina. Na razini EU-a Ured za umjetnu inteligenciju blisko će surađivati s Europskim odborom za umjetnu inteligenciju koji se sastoji od predstavnika država članica. Znanstveni panel neovisnih stručnjaka osigurat će snažnu povezanost sa znanstvenom zajednicom, a dodatno stručno znanje okupit će se u savjetodavnom forumu koji predstavlja uravnotežen izbor dionika, uključujući industriju, novoosnovana poduzeća i MSP-ove, akademsku zajednicu, skupine za strateško promišljanje i civilno društvo.

Ured za umjetnu inteligenciju promicat će inovativni ekosustav EU-a za pouzdanu umjetnu inteligenciju. To će pridonijeti pružanjem savjeta o najboljim praksama i omogućivanjem pristupa izoliranim okruženjima za umjetnu inteligenciju, testiranju u stvarnim uvjetima i drugim europskim strukturama potpore za uvođenje umjetne inteligencije, kao što su objekti za testiranje i eksperimentiranje u području umjetne inteligencije, europski digitalno inovacijski centri i tvornice umjetne inteligencije. Podupirat će istraživačke i inovacijske aktivnosti u području umjetne inteligencije i robotike te provoditi inicijative, kao što je GenAI4EU, kako bi se osiguralo da se modeli opće namjene umjetne inteligencije izrađeni u Europi i obučeni putem superračunala EU-a dorađuju i integriraju u nove primjene u cijelom gospodarstvu, čime će se potaknuti ulaganja.

Naposljetku, Ured za umjetnu inteligenciju osigurat će strateški, dosljedan i učinkovit europski pristup umjetnoj inteligenciji na međunarodnoj razini i postati globalna referentna točka.

Navedene organizacijske promjene stupit će na snagu 16. lipnja. Prvi sastanak Odbora za umjetnu inteligenciju trebao bi se održati do kraja lipnja. Ured za umjetnu inteligenciju priprema smjernice o definiciji sustava umjetne inteligencije i o zabranama, s rokom od šest mjeseci nakon stupanja na snagu Akta o umjetnoj inteligenciji. Ured se priprema i za koordinaciju izrade kodeksa prakse za obveze za modele umjetne inteligencije opće namjene, s rokom od devet mjeseci nakon stupanja na snagu.

S novim Uredom za umjetnu inteligenciju i njegovim 140 talentiranih žena i muškaraca Komisija će imati potrebno stručno znanje za provedbu Akta o umjetnoj inteligenciji i jačanje uloge Europe kao globalnog predvodnika u postavljanju standarda u području umjetne inteligencije. Ured će poticati europski ekosustav umjetne inteligencije koji je inovativan, konkurentan i u kojem se poštuju pravila i vrijednosti EU-a.“, zaključno je poručio Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari