Najveći svjetski proizvođač litija otpušta radnike

pixabay.com
Litijumska baterija, ilustracija Foto: Pixabay.com

Albemarle, najveći svjetski proizvođač litija, rekao je da će otpuštati radnike i odgoditi potrošnju za projekt rafinerije u SAD-u kako bi smanjio troškove uslijed pada cijena metala koji se koristi za izradu baterija za električna vozila.

Globalna ponuda ultralakog metala tijekom prošle godine nadmašila je potražnju na tržištu baterija, potaknuvši prezasićenost koja je utjecala na cijene, prenosi Reuters. Dok cijene litija mogu varirati ovisno o regiji i vrsti, indeks cijena koji prati Benchmark Mineral Intelligence, na primjer, pao je za 81 posto u prošloj godini i gotovo 11 posto samo u proteklom mjesecu.

Albemarle, koji opskrbljuje Teslu i druge proizvođače automobila, prodaje većinu svog litija na temelju dugoročnih ugovora povezanih s tržišnom cijenom.

Albemarle je rekao da sada planira kapitalnu potrošnju za 2024. u rasponu od 1,6 do 1,8 milijardi dolara, što je pad u odnosu na oko 2,1 milijardu dolara u 2023. Tvrtka također planira odgoditi potrošnju na veliki američki projekt rafiniranje litija u Južnoj Karolini koja je osmišljena da bude jedna od najvećih svjetski prerađivača baterijskog metala.

Iz tvrtke su izjavili da će dovršiti puštanje u rad nekoliko rafinerija litija u Kini i Australiji, čija je izgradnja skoro gotova. Tvrtka je također rekla da će dati prioritet naporima za dobivanje dozvola za ponovno otvaranje rudnika litija u Sjevernoj Karolini.

Tvrtka planira smanjiti broj zaposlenih, ali nije otkrila koliko će zaposlenika biti pogođeno. Očekuje se da će se ovim potezima uštedjeti ukupno 95 milijuna dolara godišnje.

Iz Albemarlea su također kazali da će prodati svoj udio u australskom Liontown Resourcesu nakon što je najbogatija Australka, Gina Rinehart, prošle godine blokirala njegovu ponudu od 4,3 milijarde dolara za proizvođača litija.

Promjene dolaze tjedan dana nakon što je prosvjed u čileanskoj solani Atacama, gdje Albemarle i konkurentski SQM proizvode litij, blokirao pristup ključnim proizvodnim pogonima. Albemarle je rekao da se njegove operacije “nastavljaju kao i obično” i da su usredotočene na sigurnost zaposlenika.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari