Exxon Mobil će 2027. godine početi vaditi litij u SAD-u iz slanih podzemnih voda

pixabay.com
Litijumska baterija, ilustracija Foto: Pixabay.com

Američki naftni div Exxon Mobil objavio je da će 2027. početi vaditi litij u SAD-u kako bi osigurao zalihe ključnog metala koji se koristi u baterijama električnih automobila i u elektronici.

Kompanija će litij vaditi iz slanih podzemnih voda u saveznoj državi Arkansas, poznatoj po značajnim nalazištima litija, kako bi osigurala domaći izvor nabave, prema priopćenju objavljenom u ponedjeljak.

Exxon planira litijem opskrbljivati više od milijun električnih vozila godišnje i postati vodeći dobavljač tog metala do 2030. godine, prenosi Hina.

Predsjednik Exxonove poslovnog odjela Low Carbon Dan Ammann nije otkrio koliko Exxon namjerava uložiti u poslovanje s litijem niti kada bi moglo postati profitabilno.

Analitičari financijske tvrtke TD Cowen procjenjuju da bi trebali uložiti oko dvije milijarde dolara da bi proizveli 50.000 tona litija, uz potencijalnu zaradu od 800 milijuna dolara.

Najveća američka naftna kompanija priopćila je da će koristiti konvencionalne metode bušenja kojima se koristi pri crpljenju nafte i plina i potom tehnologiju izravne ekstrakcije za odvajanje litija iz slane vode.

Udružit će snage s partnerom TETRA Technologies i proizvoditi litij na mjestu vađenja te ga prodavati pod markom Mobil Lithium.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari