Najveće nalazište litija u Češkoj novi poticaj gospodarstvu

pixabay.com
Litijum baterija, ilustracija Foto: pixabay.com

U Češkoj, pored mjesta Cionvec, pronađena su ogromna nalazišta litija, te se procjenjuje da se na ovom lokalitetu nalazi oko tri do pet posto svjetskih rezervi ovog metala, piše njemački DW. Vlada u Pragu smatra da bi ovo nalazište trebalo unaprijediti češko gospodarstvo i doprinijeti razvoju regije Ustečki kraj, inače tradiconalnoj rudarskoj regiji.

Prema analizi Češke privredne komore, Češka je iscrpila dosadašnje izvore privrednog rasta te zemlji prijeti privredna stagnacija u narednim godinama. Premijer Petr Fiala nada se da bi eksploatacija litija mogla postati novi poticaj češkom gospodarstvu.

Tako je početkom rujna Fiala predstavio viziju razvoja zemlje u narednih trideset godina, te je naveo šest oblasti u koje bi Češka u budućnosti morala strateški ulagati.

„Litij je ključna sirovina za elektromobilnost, posebno za skladištenje električne energije. Zato radimo na tome da počnemo s eksploatacijom što je prije moguće, idealno 2026. godine“, rekao je Fiala.

Češka bi htjela sama i proizvoditi baterije.

„Možemo pokriti cjelokupni lanac, od rudarstva, prerade, proizvodnje baterija, proizvodnje čipova do finalne proizvodnje automobila”, rekao je Fiala. Eksploatacija litija, nadaju se u Vladi Češke, također bi mogla postati privredni motor za cijelu regiju.

Dovoljno sirovine za milijun litijskih baterija svake godine

Aktualna studija pokazuje da bi kod mjesta Cinovec godišnje moglo da bude eksploatirano 2,25 milijuna tona rude, što bi omogućilo proizvodnju gotovo 30.000 tona litijskog hidroksida, piše DW. Prema trenutnim procjenama, ta količina bi trebala biti dostatna za proizvodnju gotovo milijun litijskih baterija za automobile svake godine. Za eksploataciju litija bi trebala biti nadležna Češka elektroenergetska kompanija ČEZ.

Procjenjuje se da bi tijekom 25 godina eksploatacije litija tisuće rudara moglo dobiti posao. Izgradnja giga-tvornice za proizvodnju akumulatora za električne automobile osigurala bi dodatna radna mjesta i novac regiji. ČEZ navodi kako bi eksploatacija mogla početi za četiri godine.

Regija će dobiti novac od Europske unije iz Fonda za pravednu tranziciju, za financiranje prestanka eksploatacije ugljena i promjenu strukture lokalne privrede. Dio tog novca bi trebalo biti usmjeren ka razvoju projekta za eksploataciju litija.

Podsjećamo, litij je posljednjih godina dobio na važnosti jer se, između ostalog, koristi u proizvodnji baterija i akumulatora, a energetska tranzicija i elektromobilnost su trenutno teško zamislivi bez litijskih baterija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari