Najavljeno potpisivanje Povelje u cilju dekarbonizacije zgrada do 2050. godine

Pixabay.com
Zgrade, ilustracija Foto: Pixabay.com

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine (MPGI) organizira sedmi po redu Otvoreni dijalog partnera na temu „Vrijeme je za zelenu obnovu!“ u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, koji će se održati 27. ožujka 2024. godine.

Sedmi Otvoreni dijalog partnera namijenjen je svim dionicima u obnovi, predstavnicima državne i lokalne uprave, stručnjacima arhitektima i urbanistima, izvođačima, projektantima, certifikatorima, izvođačima, upraviteljima zgrada, investitorima te predstavnicima akademske i znanstvene zajednice.

Za energetsku obnovu višestambenih zgrada u okviru Dodatka NPOO-u osigurana je alokacija u iznosu od 94.235.322,37 eura.

U fokusu su i dalje reforme i investicije obuhvaćene inicijativom Obnova zgrada (potrebno je podsjetiti da je Dodatak NPOO-u donesen 8. prosinca 2023. na temelju kojeg je RH stavljeno na raspolaganje 10,04 mlrd. EUR, od čega je MPGI nadležan za 2,03 mlrd. EUR) s ciljem realizacije vala obnove postojećih zgrada i transformacija postojećeg fonda zgrada u energetski visokoučinkovit i dekarboniziran fond zgrada.

U sklopu ovog događaja nastavit će se i pridruživanje novih partnera svečanim potpisivanjem Povelje o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do 2050. godine.

Sadržaj povelje odnosi se na postizanje energetskih i klimatskih ciljeva na nacionalnoj i EU razini kroz dekarbonizaciju fonda zgrada, obnovom zgrada i građenjem zgrada gotovo nulte energije s ciljem dodatnog smanjenja emisija stakleničkih plinova, povećanjem udjela obnovljivih izvora energije, poboljšanjem energetske sigurnosti te uvođenjem inovacija i pametnih tehnologija koje omogućuju zgradama da potpomognu sveukupnu dekarbonizaciju gospodarstva.

Uspostavom Otvorenog dijaloga partnera i potpisivanjem Povelje želi se stvoriti široka mreža povezanih stručnjaka koji su spremni na zajednički dijalog i doprinos dekarbonizaciji fonda zgrada do 2050. godine, poručeno je u priopćenju ministarstva.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari