Investicijski boom na tržištu industrijskih i logističkih nekretnina

Val grupa
RZ Zona, Samobor, izgradnja, Foto: Val Grupa/PR

Na tržištu industrijskih i logističkih nekretnina pravi je investicijski boom. Samo u Zagrebačkoj županiji netom je otvoreno ili se gradi nekoliko logističkih i distributivnih centara. Domaći i strani ulagači investiraju milijune eura u građevinska zemljišta i projekte koji jamče nova zapošljavanja i profit lokalnoj zajednici.

Za rumunjske ulagače u Hrvatskoj baš i nismo čuli, no u zagrebačkom prstenu grade isplative logističke i skladišne nekretnine. U gospodarskoj zoni Zdenčina dovršavaju novi logistički park.

“Hrvatsko nam je tržište jako zanimljivo, gradimo ovdje u Zdenčini i u Velikoj Gorici širimo naš logistički centar. Primjenjujemo zelene tehnologije jer smo okrenuti održivom razvoju i puno ulažemo u solarne panele, izjavio je Luca Brun, regionalni menadžer Log Expert, Rumunjska za dnevnik HRT-a u ponedjeljak.

Maloprodaja u Hrvatskoj raste jednako kao i internetska trgovina, pa cvjeta industrija dostave. U najmoderniji logistički centar ulaže i najveći europski distributer robe široke potrošnje. “To je najveća investicija u zadnjih dvadeset godina za Orbico. To je pokazatelj optimizma. Hala je pri kraju u Zdenčini i očekujemo da će se otvoriti prije turističke sezone, znači, do kraja svibnja.”, izjavio je Stjepan Roglić, potpredsjednik Nadzornog odbora Orbico Grupe.

Velika ulaganja prate velika zapošljavanja

Uskoro ovdje počinje gradnja čak trećeg logističkog centra pa pojačana aktivnost u poslovnoj zoni općini zasigurno ide naruku.

“Otvorilo bi se u startu oko 500 radnih mjesta, a uskoro bi moglo biti čak i tisuću. Doprinosi koje daju ulagači prilikom izgradnje tu u Klinča Selu su velik vjetar u leđa gospodarskom razvoju naše općine, gdje ćemo ta sredstva uložiti u daljnju izgradnju komunalne infrastrukture.”, izjavio je Miljenko Vučković, načelnik Klinča Sela.

Česi u Samoboru grade novi logistički centar, Austrijanci nedaleko od Zaprešića razvijaju projekt LogCity, a sličnih ima još diljem zagrebačkog prstena. “Gdje je prošla autocesta, nikle su poslovne zone i logistički centri, što je dobro, pa završavamo i ovaj dio oko Siska i 5C koridor prema Mađarskoj.”, naveo je za HRT Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture.

Samo Zagrebačka županija ima tridesetak poduzetničkih zona i sve se šire.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari