MMF odobrio više od 700 milijuna eura zajma Argentini

Ilustracija, Foto: Pixabay

Međunarodni monetarni fond (MMF) otvorio je put Argentini da povuče 745,76 milijuna eura za pomoć u gospodarskom oporavku.

Argentina s MMF-om ima program vrijedan 41,01 milijardu eura, koji uključuje ekonomske ciljeve vezane uz rast, inflaciju i devizne rezerve. MMF je u priopćenju naveo da je njegov Izvršni odbor dovršio osmu reviziju tog aranžmana.

“Dovršavajući reviziju, Izvršni odbor ocijenio je da je program na pravom putu, sa svim kvantitativnim kriterijima izvedbe ispunjenima do kraja ožujka 2024.”, objavio je MMF.

Dodao je i da će održavanje tog napretka zahtijevati poboljšanje kvalitete fiskalne prilagodbe, poduzimanje koraka prema poboljšanom okviru monetarne i devizne politike te provedbu reformi za rast, navodi se. Argentinska vlada najavila je da će započeti razgovore s MMF-om o novom programu, prenosi Hina.

Odobrenje MMF-a dolazi nakon što je argentinski predsjednik Javier Milei, koji je preuzeo dužnost u prosincu, proveo sveobuhvatne fiskalne reforme i oštro suzbio državnu potrošnju kako bi se uhvatio u koštac s troznamenkastom inflacijom, padom gospodarstva i deviznim rezervama u minusu. Promjene koje je uveo pomogle su Argentini da obnovi iscrpljene devizne rezerve, ostvari fiskalne suficite na početku godine i stabilizira svoju valutu pezo.

Argentinska mjesečna stopa inflacije u svibnju bila je najniža od 2022., pokazali su službeni podaci, oslabivši peti mjesec zaredom na 4,2 posto zbog mjera štednje.

Ipak, tamošnja vlada suočena je s izazovima, jer se gospodarstvo zaustavlja, a razina siromaštva raste. U srijedu su u glavnom gradu izbili prosvjedi zbog daljnjih reformi koje predviđaju proračunske rezove.

Paket reformi, koji je predložio Milei za oživljavanje posrnulog gospodarstva zemlje, uključuje proglašavanje izvanrednog gospodarskog stanja, rezanje mirovina i smanjivanje radnih prava.

10 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari