MMF podržao ‘ambicioznu strukturnu reformu UAE’

Pixabay.com
Dubai, UAE Foto: Pixabay.com

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), predvođena g. Alijem Al-Eydom, održala je dvotjedne razgovore s vlastima Ujedinjenih Arapskih Emirata nakon čega je iznijela zaključke o stanju u gospodarstvu i dalje rastuće sile na Bliskom istoku.

Snažan gospodarski rast potiče snažna domaća aktivnost, dok je inflacija i dalje ograničena. Relativno visoke cijene nafte podržat će kontinuirani fiskalni i vanjski suficit.

Bankovne bilance dodatno su ojačale, ali je zajamčeno kontinuirano pomno praćenje rizika financijske stabilnosti, uključujući one iz sektora nekretnina te pojačani napori za rješavanje problema domaćeg viška likvidnosti.

U srednjoročnom razdoblju, cjelokupno fiskalno stajalište trebalo bi poduprijeti dodatnim naporima za povećanje prihoda koji nisu povezani s naftom i jačanje fiskalne transparentnosti. Strukturne reforme podržat će te napore, sažetak je glavnih zaključaka MMF-a o spomenutom gospodarstvu.

Rast utemeljen na više sektora

Gospodarski rast u Ujedinjenim Arapskim Emiratima široko je utemeljen, vođen snažnim aktivnostima u sektoru turizma, građevinarstva, proizvodnje i financijskih usluga. Inozemna potražnja za nekretninama, povećane bilateralne i multilateralne veze i status sigurnog utočišta UAE nastavljaju poticati brzi rast cijena nekretnina i povećanje najamnina, dok povećavaju veliku domaću likvidnost. Očekuje se da će rast BDP-a ugljikovodika porasti ove godine, uključujući veću proizvodnju sirove nafte iz povećanja kvote UAE OPEC+. Učinci geopolitičkih napetosti do sada su obuzdani, dok su vlasti brzo odgovorile na nedavnu poplavu.

Predviđa se da će ukupni realni BDP porasti za oko 4,0 posto u 2024., a očekuje se da će prosječna inflacija ostati ograničena na blizu 2 posto.

“Očekuje se da će fiskalni i vanjski suficit ostati visoki zahvaljujući relativno visokim cijenama nafte. Predviđa se da će višak opće države biti oko 5,0 posto BDP-a u 2024., a javni dug je na putu da se dodatno smanji prema 30 posto BDP-a, zahvaljujući aktivnim strategijama upravljanja dugom. Očekuje se da će kapitalna potrošnja zadovoljiti tekuće infrastrukturne potrebe, a uvođenje poreza na dobit poduzeća podržat će prihode koji nisu povezani s ugljikovodicima uz njegovu punu provedbu u nadolazećim godinama. Suficit tekućeg računa projiciran je na oko 10 posto BDP-a u 2024. godini.“, naveo je Al-Eyd.

Klimatski ciljevi i obnovljivi izvori

Izgledi su podložni neizvjesnosti i vanjskim rizicima, uključujući one koji se odnose na geopolitičke napetosti, globalni rast i financijske uvjete te volatilnost cijena roba. Nesigurni učinci klimatskih promjena i brzina globalnih napora za dekarbonizaciju povećavaju rizike. Međutim, veliki javni financijski zaštitni slojevi UAE pomažu u ublažavanju rizika, dok bi ubrzana javna i privatna ulaganja i strukturne reforme, uključujući ispunjavanje ambicioznijih klimatskih ciljeva i razvoj niskougljične i obnovljive energije i tehnologije, mogle potaknuti rast više od očekivanog.

“U tom kontekstu, politike bi trebale ostati usredotočene na pružanje održivog i diversificiranog rasta i osiguravanje financijske i monetarne stabilnosti, a istovremeno ostati agilne kako bi odgovorile na ekonomske i geopolitičke neizvjesnosti. S tim u vezi, pozdravljamo napore da se nastavi s izgradnjom fiskalnog prostora i dovrši provedba Monetarnog okvira Dirhama, jačajući otpornost financijskog sustava UAE. Osoblje pozdravlja stvaranje Vijeća za financijsku stabilnost i potiče njegovu provedbu.“, stoji u preporuci MMF-ovog tima.

“Banke općenito imaju znatne rezerve kapitala i likvidnosti, a opća kvaliteta imovine se poboljšala, dok je kreditni rast otporan unatoč višim domaćim kamatnim stopama. Središnja banka namjerava vratiti obveznu pričuvu na povijesnu razinu od 14 posto za depozite po viđenju. Pozdravljamo korištenje Monetarnog okvira dirhama za obuzdavanje domaće likvidnosti i poticanje daljnjih napora, kao i nastavak koordinacije s Ministarstvom financija o razvoju domaćeg tržišta kapitala. Rizike vezane uz aktivnosti u sektoru nekretnina treba i dalje pomno pratiti, s ciljem pooštravanja povezanih makrobonitetnih politika, ako je potrebno. Slično tome, opravdano je daljnje jačanje praćenja rizika financijske stabilnosti uzrokovanih klimatskim promjenama.“, poručeno je u vezi gospodarstva UAE-a.

Pranje novca i financiranje terorizma

Napori za digitalizaciju financijskog sustava i okruženja plaćanja su dobrodošli i trebali bi nastaviti slijediti pristup svjestan rizika. Inicijative za razvoj i reguliranje industrije virtualne imovine trebale bi se temeljiti na pažljivoj procjeni rizika makroekonomske i financijske stabilnosti.

„Pozdravljamo velike napore u okviru Nacionalne strategije i akcijskog plana za sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma koji su rezultirali nedavnim uklanjanjem Ujedinjenih Arapskih Emirata iz pojačanog nadzora u okviru Radne skupine za financijsku akciju i potičemo daljnji napredak.“, istaknuto je u zaključku MMF-a.

Napori da se održi fiskalna razboritost trebaju biti podržani postupnom fiskalnom konsolidacijom i daljnjim fiskalnim strukturnim reformama kako bi se osigurala srednjoročna održivost. Ekonomske koristi od poreza na dobit bit će postupne. Poboljšanja u prikupljanju poreza i administraciji, uključujući putem digitalnih sredstava i umjetne inteligencije, dobrodošla su i trebala bi biti podržana daljnjim napretkom u provedbi usklađenosti i izgradnji kapaciteta. Poboljšanje i pažljiva koordinacija fiskalnih pravila i ciljeva za emirate i saveznih država u njihovim srednjoročnim fiskalnim okvirima osiguralo bi dobro definirano nacionalno fiskalno stajalište. Slično tome, razvoj državnog okvira za upravljanje imovinom i obvezama osigurao bi učinkovito upravljanje javnim ulaganjima i poboljšao kreiranje fiskalne politike i praćenje rizika.

„Ambicioznu strukturnu reformu UAE treba i dalje poduprijeti integriranim vladinim strategijama, pružiti snažne okvire upravljanja i promicati razvoj privatnog sektora i zeleni rast. U tom smislu ključni će biti koordinirani napori za daljnje unapređenje CEPA-a, privlačenje izravnih stranih ulaganja i talenata te potpuna provedba AI, digitalne ekonomije i zelenih strategija. Ti bi napori trebali biti nadopunjeni mjerama za osiguravanje jednakih uvjeta za sve, poboljšanje pristupa financiranju, povećanje i napredak programa emiratizacije, daljnje smanjivanje rodnog jaza i nastavak modernizacije mreža socijalne sigurnosti. Kontinuirani napredak u poboljšanju standarda podataka i transparentnosti podržat će poboljšanu ekonomsku procjenu i provedbu reformi.“, zaključio je Al-Eyd u izvješću MMF-a o gospodarstvu UAE.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari