EU se oporavlja nakon duljeg razdoblja stagnacije, no gospodarski sentiment slabi

Pixabay.com
EU institucije, foto: Pixabay

Eurostat je danas objavio Europski statistički monitor, nadzornu ploču s kratkoročnim pokazateljima koji pokrivaju različita područja, kao što su gospodarstvo, okoliš, poslovanje, zdravlje i rad.

Ova nadzorna ploča koja se ažurira mjesečno osmišljena je za praćenje razvoja unutar EU kao cjeline i njezinih članica, kao i zemalja EFTA-e, pružajući holistički pregled ključnih razvoja. Usredotočuje se na mjesečne i tromjesečne pokazatelje, osiguravajući ažurne uvide na nedavne promjene i trendove.

Gospodarstvo EU-a oporavilo se u prvom tromjesečju 2024. s umjerenim rastom BDP-a na tromjesečnoj razini, nakon duljeg razdoblja stagnacije. U istom tromjesečju, prijave bankrota smanjile su se, općenito ostajući na razini zabilježenoj u drugom tromjesečju 2023.

Na sektorskoj razini, industrijska proizvodnja u EU-u je u ožujku 2024. porasla drugi mjesec zaredom na mjesečnoj razini, iako sporijim tempom. Unatoč ovim nedavnim dobicima, oštar pad u siječnju 2024. naglašava varijabilnu putanju rasta sektora. Industrijska proizvodnja i dalje je znatno ispod svojih najviših razina zabilježenih 2022. godine.

Usluge kontinuirano rastu

U međuvremenu, trgovina na malo u EU-u snažno se oporavila na mjesečnoj osnovi u ožujku 2024., nakon blagog pada u veljači 2024. Međutim, sveukupno gledano, maloprodaja ostaje znatno ispod svog vrhunca razine promatrane 2021. i 2022. Nasuprot tome, proizvodnja usluga u EU-u zabilježila je međumjesečni rast peti uzastopni mjesec u veljači 2024., dosegnuvši novi povijesni maksimum.

U tom kontekstu, u travnju 2024. godišnja stopa inflacije u EU-u ostala je nepromijenjena u odnosu na prethodni mjesec. U međuvremenu se stopa nezaposlenosti u EU-u u ožujku 2024. blago smanjila na mjesečnoj razini, zadržavši povijesno niske razine.

Gospodarski sentiment u EU-u oslabio je u travnju 2024., djelomično preokrenuvši poboljšanje uočeno u prethodnom mjesecu. Ovo smanjenje potaknuto je nešto nižim povjerenjem u sektoru industrije i usluga, dok je povjerenje u sektorima trgovine na malo i građevinarstva, kao i među potrošačima, ostalo uglavnom stabilno. Posljedično, pokazatelj ekonomskog raspoloženja Europske komisije i dalje je ispod svog dugoročnog prosjeka.

12 Odgovora

  1. Hmm, raste bdp, smanjuje se nezaposlenost itd. ali i dalje postoji puno problema s kojima se EU mora suociti…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari