Matična tvrtka Novo Nordiska kupuje Catalent za 16,5 milijardi dolara

Pixabay.com
ilustracija, Foto: Pixabay.com

Novo Nordisk povećao je proizvodnju svog popularnog lijeka za pretilost Wegovy, a njegova matična tvrtka objavila je da kupuje proizvođača lijekova Catalent za 16,5 milijardi dolara.

Kasim Kutay, glavni izvršni direktor tvrtke Novo Holdings, rekao je da je kupnja Catalenta temelj strategije njegove tvrtke da podrži Novo Nordisk i omogući proizvođaču lijekova da proširi kapacitet punjenja i završne obrade kako bi zadovoljio sve veću potražnju za Wegovyjem, prenosi Reuters.

Novo Holdings kupit će dionice Catalenta za 11,5 milijardi dolara prije uključivanja duga. Nakon sklapanja ugovora, Novo Holdings će Novo Nordisku predati tri Catalentova pogona za punjenje i završnu obradu za 11 milijardi dolara u Italiji, Belgiji i SAD-u. Novo Holdings posjeduje 76,9 posto dionica s pravom glasa u Novo Nordisku.

Novo Nordisk se bori s konkurencijom američkog rivala Eli Lilly u proizvodnji lijekova protiv pretilosti. Analitičari su procijenili da bi to tržište do kraja desetljeća moglo vrijediti čak 100 milijardi dolara.

Očekuje se da će posao biti dovršen krajem 2024. godine, a Novo očekuje da će mu to pomoći u povećanju kapaciteta od 2026. godine.

Kupnja postrojenja ne bi trebala pokrenuti antimonopolska pitanja jer proizvođač lijekova kupuje samo tri od otprilike 50 mjesta kojima Catalent upravlja.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari