Roche kupio Carmot Therapeutics za 2,7 milijardi dolara, ulazi na tržište lijekova za mršavljenje

Pixabay.com
Lijek, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Švicarski Roche se s 2,7 milijardi dolara vrijednim preuzimanjem Carmot Therapeuticsa, koji razvija lijekove za pretilost, pridružuje popisu velikih svjetskih proizvođača koji žele konkurirati dominantnim proizvođačima lijekova za mršavljenje – Novo Nordisku i Eli Lillyju.

Roche želi preuzeti perspektivnog kandidata za lijek CT-388, koji pripada klasi poznatoj kao dvostruki agonist (tvar koja aktivira receptore u mozgu) receptora GLP-1/GIP, poput Lillyjevog Mounjara ili Zepbounda, prenosi Hina.

Nakon ohrabrujućih rezultata ispitivanja u prvoj etapi, lijek je spreman za testiranje na ljudima u drugoj od tri faze ispitivanja, dodali su iz Rochea.

Među nedavnim je ugovorima o preuzimanju projekata razvoja lijekova za pretilost AstraZeneca u prošlom mjesecu pristala platiti do dvije milijarde dolara za prava na eksperimentalnu pilulu kineske kompanije Eccogene.

Novi glavni izvršni direktor Rochea Thomas Schinecker je nakon preuzimanja kormila u ožujku ubrzano radio kako bi obnovio Rocheovo poslovanje razvoja lijekova, koje su u prošloj godini pogodili veliki neuspjesi imunoterapija za Alzheimerovu bolest i rak u kasnim fazama ispitivanja.

Roche je u listopadu pristao platiti početnih 7,1 milijardi dolara tvrtkama Roivant i Pfizer kako bi dobio prava na novi lijek za upalne bolesti crijeva u potrazi za novim terapeutskim područjima dok prodaja u onkologiji opada.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari