Sandoz je najveći ‘debitant’ na švicarskoj burzi od 2019. godine

pixabay.com
Farmaceutski proizvodi, ilustracija Foto: Pixabay.com

Švicarski farmaceutski div Novartis dovršio je u srijedu izdvajanje proizvođača generičkih i biosličnih lijekova Sandoza u neovisnu tvrtku koja je na početku trgovine na švicarskoj burzi dosegnula tržišnu kapitalizaciju od 10,3 milijarde franaka.

Sandoz je najveći ‘debitant’ na švicarskoj burzi od 2019. kada je u kotaciju uvršten proizvođač kapi za oči i medicinske opreme Alcon, dosegnuvši tržišnu kapitalizaciju od oko 28 milijardi franaka. I Alcon je do tada bio u sastavu Novartisa.

Sandozove dionice uvrštene su u Swiss Performance Index i Swiss Leader Index i startale su trgovinu uz cijenu od 24 franka, prenosi Hina.

U jutarnjoj trgovini cijena im je pala na 23,18 franaka, što znači da je tržišna kapitalizacija kompanije iznosila 10 milijardi franaka.

Novartisovi dioničari dobili su u sklopu izlaska na burzu po jednu Sandozovu dionicu za pet Novartisovih dionica.

Sandoz se osamostaljuje na snažnim osnovama globalnog lidera na području generičkih i biosličnih lijekova, naglasio je izvršni direktor Novartisa Vas Narasimhan, koji je 2021. inicirao analizu poslovanja zbog snažnih cjenovnih pritisaka na tržištu generičkih lijekova u SAD-u.

U posljednje vrijeme Sandozovu profitabilnost nagrizli su i viši troškovi, ističe Reuters.

Sandoz planira poboljšati profitne marže do 2028. godine, a u fokusu pozornosti bit će u prvom redu bioslični lijekovi, jeftinija varijanta složenih biotehnoloških lijekova kojima je istekla patentna zaštita, objašnjava agencija.

Izvršni direktor Sandoza Richard Saynor izjavio je u rujnu za Reuters da planiraju lansirati na tržište još najmanje pet bioloških lijekova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari