Istraživanje o utjecaju Ozempica na liječenje bubrega srušilo dionice kompanija koje se bave dijalizom

Pixabay.com
Ozempic, ilustracija Foto: Pixabay.com

Dionice tvrtke DaVita, koja pruža usluge dijalize, i tvrtke Fresenius Medical Care oštro su pale u srijedu nakon što je Novo Nordiskov lijek Ozempic pokazao prve znakove uspjeha u liječenju zatajenja bubrega kod pacijenata s dijabetesom.

Danski proizvođač lijekova priopćio je kasno u utorak da će prekinuti svoje ispitivanje djelovanja na bubrege gotovo godinu dana prije roka, na temelju preporuke neovisnog odbora za praćenje podataka koji nadzire studiju, prenosi Reuters.

Tržište dijalize desetljećima je održavano zbog visokih stopa pretilosti i dijabetesa, koji pridonose oštećenju bubrega, no pokazalo se da GLP-1 lijekovi poput semaglutida dramatično poboljšavaju oba stanja. Semaglutid, vrsta lijeka GLP 1, predstavljen je kao Ozempic za dijabetes i Wegovy za mršavljenje.

Lijekovi GLP-1 mogli bi nakon nekog vremena “potencijalno negativno utjecati” na količinu pacijenata koji su na dijalizi, rekla je analitičarka Citija Veronika Dubajova.

Dionice Freseniusa, uvrštene na američke burze, pale su za 16,4 posto, na 17,5 dolara, a Davite za oko 16 posto, na 76,7 dolara prije uobičajenog vremena trgovanja. Dionice američkog Baxter Internationala, koji izrađuje proizvode koje koriste pružatelji dijalizne terapije, također su pale za oko devet posto, na 33,99 dolara u predtržišnom trgovanju dionicama.

Ovom objavom se vidi da je upotreba GLP-1 lijekova, uključujući Eli Lillyjev Mounjaro, kod bolesnika s dijabetesom i kroničnom bubrežnom bolešću potrebna, rekao je analitičar Jefferiesa Akash Tewari.

Davita i dionice Fresenius Medicala na američkoj burzi su među najvećim postotnim gubitnicima.

Dionice Freseniusa, uvrštene na burzi u Frankfurtu, pale su za 22 posto, na 15,2 eura, tijekom uobičajenog vremena trgovanja.

Od zatvaranja trgovanja u utorak, dionice Freseniusa, uvrštene na američke burze, porasle su za oko 28,2 posto, a dionice Davite porasle su za 22,2 posto, dok su dionice Baxtera pale za oko 27 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari