Mali trgovci nezadovoljni odlukom Ustavnog suda o neradnim nedjeljama

Hina
Predstavnici Udruge trgovaca i obrtnika hrvatskih proizvoda i suvenira na konferenciji za novinare, Šibenik Foto HINA/ Snježana Klarić

Članovi Udruge trgovaca i obrta hrvatskih proizvoda i suvenira su poručili kako je odluka Ustavnog suda o radu trgovina nedjeljom politička i neustavna, te ocijenili da otežava opstanak i poslovanje malih obrta i obiteljskih trgovina. To se prema njihovom mišljenju posebno odnosi upravo na štandove, suvenirnice, t-shirt shopove i srodne oblike poslovanja.

Zdravko Gojanović, predsjednik ove udruge koja je s radom službeno počela u siječnju ove godine, istaknuo je da mali obrti ovise o sto do 150 sezonskih dana dok su ostatak vremena zatvoreni.

“Sad se od nas traži da budemo zatvoreni još 30-ak dana jer od 1. travnja do 11. studenog imamo uglavnom sve praznike i s nedjeljama imamo 33, 34 neradna dana i tih 16 nedjelja koje su kao nekakva milostinja da se odradi sezona”, rekao je Gojanović, dodajući da je takva situacija neodrživa i katastrofalna, prenosi Hina.

Na konferenciji za novinare je skrenuta pozornost i kako je u centru Šibenika trenutačno većina trgovina zatvorena jer se radi o sezonskim obrtnicima koji će otvoriti s početkom turističke sezone, odnosno s dolaskom uskršnjih praznika i prvih turista.

“Mi smo turistička zemlja, bavimo se turizmom i on je jedna od grana koja hrani ovu zemlju. Nismo mi krivi što su političari i ekonomisti doveli zemlju u situaciju da isključivo ovisi o turizmu, a smatramo da naša branša pridonosi jednako kao ugostiteljstvo i hotelijerstvo. Ista je slika u Rovinju, Poreču, Trogiru i u Dubrovniku”, tvrdi Gojanović. Dodaje da je odluka o ograničavanju rada nedjeljom političke naravi i ocjenjuje da je Šeparović “neupućen” u njihov posao.

Gojanović ističe da je obrtima, poput ovih okupljenih u ovu udrugu, najveći problem dokazati da uopće postoje, jer većina javnosti pa i političari pod trgovinu smatraju trgovine prehrambenih proizvoda.

Kaže da članovi udruge traže pravo na rad koje im je garantirano Ustavom, a da o radnim, odnosno neradnim nedjeljama samostalno donose odluke posebno jer se radi o obrtnicima koji su samozaposleni, kakvih je, naglašava, na Jadranu 90 posto.

“Cijelo se vrijeme priča o obiteljima, pravima žena na odmor, a s druge strane se uništavaju tisuće obitelji pa se pitamo za čije se obitelji oni točnu brinu”, kazao je Gojanović.

Predsjednik ceha trgovaca Splitsko – dalmatinske županije Ivica Čudina pak kaže da će se broj trgovaca smanjiti jer ih zakon uništava. “Tražimo pravo na rad i da se brinemo za naše obitelji”, rekao je Čudina.

Podsjećamo, Ustavni sud u utorak je odbacio je prigovor predlagatelja koji su osporavali ustavnost Zakona o trgovini koji propisuje da je većina nedjelja tijekom godine neradna, odnosno ovaj prigovor nije razmatrao.

10 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari