Plenković: Odluka Ustavnog suda dokazala da je Vlada RH donijela dobar zakon

Hina
Premijer Andrej Plenković pred početak sjednice Vlade RH, Foto: Hina/Damir Senčar/8. veljače 2024.

Premijer Andrej Plenković, u uvodu sjednice Vlade RH, rekao je da je odbijajućom presudom Ustavnog suda, a koji se odnosi na pojedine članke Zakona o trgovini, dokazano da je Vlada RH dobro izbalansirala ovaj zakon, za razliku od prethodna dva puta kada je problematika neradnih nedjelja – osporena.

„Ovo je prvi put da je ovaj Zakon izdržao test ustavnosti, što je dokaz da smo dobro izbalansirali Zakon između prava trgovaca, radnika i potrošača. Smatramo da je 16 radnih nedjelja dobar kompromis za sve, kao i za turističku sezonu, i da se s balansom može sve napraviti. Konačna poruka – zaštitili smo oko 200.000 radnika i radnica u sektoru trgovine, koji nakon dugo godina i bezbroj radnih nedjelja sada je mogu provesti sa svojim obiteljima“, rekao je Plenković.

Komentirao je i podatke Državnog zavoda za statistiku te ponovio podatak o inflaciji za siječanj, koja je 4,1 posto.

„Vidimo trend pada inflacije, od kolovoza pa do siječnja. Projekcije ministarstva financija je da će se taj trend nastaviti tijekom ove i iduće godine te da će se stabilizirati ono što smo doživjeli prošle godine i od sredine 2022. godine. Sve ovo je povezano s politikom rasta plaća, i trenutno čekano povratne informacije sindikata javnih službi da bi uredbe mogli i finalizirati“, rekao je Plenković.

Podsjetio je i da je rast osnovice plaća već sadašnjim nacrtima uredba povećan za 40 posto, te da su povećana i druga materijalna prava. Vrijeme za sugestije sindikata uskoro se završava te će vlada do kraja veljače i donijeti finalne uredbe.

Hina
Sjednica Vlade RH, Zagreb Foto: Hina/Damir Senčar/7.veljače 2024. godine

„Tri su temeljna načela da se ovaj proces privrede kraju. Ovom reformom plaće rastu svima, također pojednostavit će se sustav, koji je tijekom godina imao niz nelogičnosti, te koji će omogućiti da sada imamo približno istu plaću za približno iste poslove u sustavu. Ako promatramo prosjek plaća ožujak 2023. i ožujak 2024., i to bez sugestija sindikata, plaća će za srednju stručnu spremu biti veća za 54 posto, za višu stručnu spremu 43 posto te za visoku stručnu spremu, 24 posto. Na ovaj način mi smanjujemo nejednakosti te šaljemo poruku društvene solidarnosti za 245.000 ljudi koji rade u državnim i javnim službama“, rekao je predsjednik Vlade RH.

Kazao je i da je Europsko vijeće prošloga tjedna na izvanrednom sastanku usvojilo politički dogovor o reviziji višegodišnjeg financijskog okvira, od 2021. do 2027. godine.

„Za višegodišnji financijski okvir postignut je konsenzus, uključujući i Mađarsku, koja se opirala tome da financijska potpora Ukrajini ide iz europskog proračuna. Program financira i potporu Ukrajini od 50 milijuna eura u naredne četiri godine, a deset milijardi eura iz ovog okvira bit će izdvojeno za nezakonite migracije, od kojih će i Hrvatska imati korist“, rekao je Plenković.

Vlada RH donijela je i zaključak o povećanju sigurnosti opskrbe plinom izgradnjom plinovoda Bosiljevo – Sisak – Kozarac, duljine 122 kilometra te plinovoda  Lučko – Zabok, duljine 36 kilometara. Ministar gospodarstva, Damir Habijan, rekao je da se na ovaj način povećava kapacitet transporta u ova dva plinovoda te osigurava sigurna i stabilna opskrba plinom.

„S ciljem povećanja kapaciteta transporta plina s LNG terminala na Krku na predviđeni kapacitet od 6,1 milijardu kubičnih metara plina godišnje, te s ciljem osiguranja sigurnosti opskrbe kućanstava te poduzetništva i industrije u Hrvatskoj ali i susjednim Sloveniji i Mađarskoj, predviđena su sredstva za prvi plinovod, Bosiljevo – Sisak – Kozarac od 322 milijuna eura, a za Lučko – Zabok od 78 milijuna eura. Na ovaj način praktički dajemo mogućnost Plinacro-u da počne s izgradnjom odnosno s radovima na ova dva plinovoda“, rekao je ministar Habijan.

8 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari