Komercijalni smještaj u travnju s manje turista i noćenja

Pixabay.com
Dolasci turista u travnju, Foto: Pixabay.com

U komercijalnom turističkom smještaju u travnju je bilo 5,5 posto manje turista i devet posto manje noćenja nego u lanjskom travnju, dok su na razini prva četiri mjeseca ti objekti u međugodišnjem plusu od 4,7 posto s dolascima turista i 2,2 posto s noćenjima, pokazuju službeni statistički podaci, koje je objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Minusi u komercijalnom turističkom smještaju u travnju su, po podacima DZS-a, rezultat dolaska nešto više od milijun turista i njihovih 2,8 milijuna noćenja, pri čemu je i domaćih i stranih bilo manje nego u travnju prošle 2023., što se dijelom može vezati na nešto raniji ovogodišnji termin uskrsnih praznika nego prošle godine.

Stranih je turista u travnju ove godine te objekte odabralo 814,5 tisuća, koji su ostvarili 2,3 milijuna noćenja, što je za 6,5 odnosno 9,3 posto manje nego u travnju 2023. godine.

Unatoč tom padu, podaci DZS-a pokazuju da su stranci upravo u travnju u komercijalnom smještaju ostvarili više od polovice svojih ukupnih dolazaka i noćenja kroz prva četiri mjeseca, koja su s (ukupnih) 1,5 milijuna turista i četiri milijuna noćenja za pet odnosno dva posto bolji od istog razdoblja prošle godine.

Domaćih turista u komercijalni smještaj u travnju je došlo 1,3 posto manje nego prošle godine odnosno 217,5 tisuća a noćenja su imali oko šest posto manje ili 465,3 tisuće.

No, i domaći su, kao i strani, za prva četiri mjeseca u tom smještaju ukupno ostvarili poraste u odnosu na isto lanjsko razdoblje – od četiri posto, s gotovo 640 tisuća dolazaka, i od 3,1 posto s  više od 13 milijuna noćenja.

Među stranim turistima, u prva četiri mjeseca tradicionalno najviše noćenja su ostvarili Nijemci, zatim Slovenci, Austrijanci, Talijani, Poljaci i turisti iz UK-a, pri čemu iz DZS-a izdvajaju da su od svih tih zemalja samo Poljska i UK imali više noćenja turista nego u lanjska prva četiri mjeseca.

Prema vrsti smještaja, hoteli su u travnju imali najviše noćenja, 54,2 posto od ukupnih ili 1,5 milijuna, što je i 6,4 posto manje nego u travnju prošle godine.

Iz DZS-a napominju da je među hotelima najviše turističkih noćenja ostvareno u velikim objektima, sa 100 ili više soba i to 1,1 milijun noćenja ili 76,3 posto od ukupnih.

Pad noćenja bio je i u objektima iz skupine odmarališta i sličnih objekata za kraći odmor, u čemu je i privatni turistički smještaj i to od 3,7 posto u odnosu na travanj 2023. godine, s 862 tisuće noćenja u tim objektima.

19 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari