Komentar HNB-a na inflaciju: Usluge – jedina komponenta čija se mjesečna inflacija nalazi iznad svoje povijesno uobičajene vrijednosti

Hrvatska narodna banka, Zagreb, Foto: Financije.hr

Prema prvoj procjeni Eurostata inflacija u Hrvatskoj mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HIPC) se u svibnju 2024. usporila na 4,3 posto s 4,7 posto zabilježenih u travnju), što odražava smanjenje inflacije cijena svih glavnih komponenata osim energije.

Usporavanje inflacije primjetno je i promatra li se nacionalni indeks potrošačkih cijena (IPC), koji ne obuhvaća potrošnju stranih gostiju i institucionalnih kućanstava. Inflacija mjerena IPC-om usporila se s 3,7 posto u travnju na 3,3 posto u svibnju.

Istovremeno se ukupna inflacija (HIPC) na razini cijelog europodručja blago ubrzala, s 2,4 posto u travnju na 2,6 posto u svibnju, pa se razlika između inflacije u Hrvatskoj i prosjeka europodručja u svibnju smanjila, komentar je Hrvatske narodne banke (HNB) na nove podatke o inflaciji u Hrvatskoj.

Niže cijene energije i drugih sirovina u odnosu na vrhunce zabilježene 2022. godine te otklanjanje poremećaja u lancima opskrbe i dalje povoljno djeluju na inflaciju cijena hrane i industrijskih proizvoda, čije je usporavanje nastavljeno u svibnju. Pri tome je u svibnju osobito snažno bilo usporavanje inflacije cijena hrane (na 3,7 posto s 4,9 posto u travnju, HIPC). Istovremeno se blago usporila i inflacija cijena usluga, premda je ona i dalje znatno viša od ostalih glavnih komponenata inflacije (iznosi 7,8 posto). Ustrajnost inflacije cijena djelomično je posljedica njihove osjetljivosti na porast plaća u uvjetima snažne potražnje za ugostiteljskim i smještajnim uslugama. S druge strane, inflacija cijena energije u svibnju se ubrzala u odnosu na travanj“, analizira HNB u priopćenju.

HNB
Hrvatska narodna banka; Foto: Božidar Bengez/HNB

Promjena inflacije u odnosu na prošli mjesec: bazni učinci i tekuća inflacija

Promjena godišnje stope inflacije od mjeseca do mjeseca – s 4,7 posto (HIPC) u travnju na 4,3 posto u svibnju –  ovisi o promjeni maloprodajnih cijena u odnosu na prošli mjesec to jeste tekućoj inflaciji, ali i o mjesečnoj stopi promjene cijena u istom mjesecu protekle godine takozvanim baznim učincima.

Usporavanje inflacije ostvareno u svibnju 2024. tako odražava povoljan učinak baznog razdoblja zbog visokog porasta cijena u svibnju prošle godine, u uvjetima kontinuirano niskih tekućih inflatornih pritisaka. Povoljni učinci baznog razdoblja primjetni su kod svih glavnih komponenata, osim kod energije s obzirom na to da je pojeftinjenje energije u svibnju 2023. bilo puno izraženije u odnosu na svibanj ove godine“, navodi HNB.

Povoljni bazni učinci najviše su djelovali na usporavanje godišnje inflacije cijena usluga, premda je to ublaženo povišenom tekućom inflacijom cijena usluga. Usluge su jedina komponenta čija se mjesečna inflacija nalazi iznad svoje povijesno uobičajene vrijednosti.

9 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari